Volišča ne bodo odprta do 23. ure

Volišča za predčasno glasovanje bodo odprta tri dni pred volitvami od 7. do 19. ure.

Objavljeno
03. junij 2014 17.17
Naklo 4.12.2011, parlamentarne volitve 2011, foto: Tomi Lombar
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Državna volilna komisija (DVK) ni ugodila predlogu urada predsednika republike Boruta Pahorja, da bi bila volišča na dan glasovanja na predčasnih parlamentarnih volitvah odprta do 23. ure, saj zakonodaja tega ne dopušča. Bodo pa dlje časa odprta volišča za predčasno glasovanje, in sicer od 7. do 19. ure.

V uradu predsednika republike so namreč zaprosili, da bi čas glasovanja na predčasnih parlamentarnih volitvah 13. julija podaljšali do 23. ure, s čimer bi v času poletnih počitnic na volišča prišlo več volivcev. Prav tako so v uradu predsednika predlagali, da bi predčasno glasovanje potekalo več dni, ne samo tri dni v tednu pred volitvami, ter da bi bila tudi na predčasnem glasovanju volišča odprta dlje časa.

Predloga, da bi bila volišča za predčasno glasovanje odprta več dni v tednu pred volitvami, in ne tri, kot velja zdaj, DVK ni mogla upoštevati. Predsednik DVK Anton Gašper Frantar je dejal, da je namreč volilni zakon glede dni predčasnega glasovanja jasen in bi z upoštevanjem tega predloga »nadgradili« zakonodajo.

Je pa mogoče podaljšati čas, ko bodo odprta volišča za predčasno glasovanje. S tem so se strinjali tudi člani DVK in sklenili, da bodo volišča za predčasno glasovanje odprta med 7. in 19. uro, in ne le med 9. in 17. uro kot sicer.

Volilna opravila in priprave na druge predčasne volitve že tečejo. DVK je danes sprejela rokovnik volilnih opravil. Med pomembnejšimi datumi je, denimo, 18. junij, ko se konča rok za vložitev kandidatur.

Ker bodo parlamentarne volitve v času poletnih počitnic, ko bodo mnogi volivci v tujini, je pomemben tudi rok, do katerega lahko volivci zahtevajo glasovanje po pošti iz tujine. Volivci, ki bodo na dan volitev začasno v tujini, se lahko tako za takšen način glasovanja prijavijo do 12. junija.

Glasujete lahko tudi v kampu

Ti volivci bodo volilno gradivo prejeli po pošti, in sicer na začasni naslov v tujini. Tako lahko kot začasni naslov navedejo naslov počitniške destinacije, denimo naslov hotela ali kampa, kjer bodo dopustovali, izpolnjeno glasovnico pa bodo nato oddali na pošto.

Na današnji seji DVK se je odprlo tudi vprašanje, kako bi lahko glasovali tisti volivci, ki bodo na dan volitev na počitnicah v tujini, a ne bodo imeli natančnega naslova, kamor bi jim lahko poslali volilno gradivo. Člani DVK so se strinjali, da bi takšen volivec lahko osebno prevzel volilno gradivo na DVK, nato pa bi ga poslal po pošti iz tujine. Tudi v takšnem primeru morajo volivci do 12. junija dati zahtevo za glasovanje po pošti.

Člani DVK so sicer omenili tudi možnost, da se volivci, ki bodo dopustovali v hrvaški Istri, prijavijo za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča in glas oddajo, denimo, v Kopru, Izoli ali Piranu.