Z iskanjem ministrov se mudi

V ponedeljek koalicijski vrh o proračunu. Prihodnji teden tudi prva pomembna pot v tujino k Angeli Merkel.

Objavljeno
24. oktober 2014 20.14
Premier Miro Cerar na izjavi po delovnem posvetu vlade. Brdo pri Kranju 6.10.2014
Z. P., notranja politika
Z. P., notranja politika
Ljubljana – Državni zbor se bo z odstopom ministra za gospodarstvo Jožefa Petroviča in ministrice za razvoj Violete Bulc seznanil v sredo. Nato nastopi desetdnevno obdobje, ko mora premier Miro Cerar predstaviti nova kandidata ali začasno dodeliti resorja drugim ministrom.

Predsednik vlade Miro Cerar svojih novih kadrovskih adutov za izpraznjena ministrska mesta še ne razkriva. Kljub obljubi, da bo to storil v najkrajšem možnem času, bo v sredo, ko se bo državni zbor seznanil z odstopoma obeh ministrov, začel teči desetdnevni rok, ko bo moral sporočiti imeni novih dveh kandidatov ali pa obvestiti parlament, da začasno dodeljuje resorja obstoječim ministrom.

Čeprav se zdi, da ima Cerar na voljo še dovolj časa za iskanje ustreznih kadrovskih rešitev, nalagajo nakopičene proračunske težave hitro ukrepanje. Potem ko so na vladi v tem tednu potrdili proračunska izhodišča za prihodnje leto, bodo predvidene ukrepe predstavili koalicijskim poslancem na koalicijskem vrhu, ki bo potekal v ponedeljek. Ker gre pri proračunskih dokumentih za ključne akte vsake vlade, s katerimi definira politike in ukrepe, je nerodno, da pri tem ne bosta sodelovala ministra dveh izjemno pomembnih resorjev. Posebno ministrstvo za razvoj, strukturne sklade in kohezijo bo v prihodnje poleg finančnega ministra nosilec ključnih razvojnih ukrepov, od katerih je odvisna tudi prihodnja gospodarska rast. Slednja pa je po prepričanju finančnega ministra Dušana Mramorja odločilna za izboljšanje javnofinančne slike državnega proračuna in zmanjšanje visokega javnega dolga.

Predsednik vlade Cerar bo imel prihodnji teden tudi prvo pomembno bilateralno pot v tujino, saj se odpravlja na uradni obisk v Nemčijo k nemški kanclerki Angeli Merkel. Tema pogovorov bodo dvostranski odnosi, stanje v Sloveniji in regiji ter evropska odprta vprašanja. Obiski slovenskih premierov pri nemški kanclerki takoj potem, ko prevzamejo vlado, so v zadnjih letih postali že pravilo. Tako sta v minulih letih ravnala vsaj dva premiera. Alenka Bratušek se je po obisku na Dunaju kmalu podala v Berlin, za Janeza Janšo je bila leta 2012 postaja pri nemški kanclerki sploh prva bilateralna pot v tujino.