Za informacijskega pooblaščenca prispelo osem kandidatur

Borut Pahor lahko DZ predlaga enega od prijavljenih kandidatov, lahko pa v imenovanje predlaga tudi drugega kandidata.

Objavljeno
16. maj 2014 19.47
DZ
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Na javni poziv za zbiranje kandidatur oziroma predlogov možnih kandidatov za informacijskega pooblaščenca je prispelo osem kandidatur, vse so vložili posamezniki, so za STA pojasnili na uradu predsednika republike Boruta Pahorja.

Informacijskega pooblaščenca imenuje DZ na predlog predsednika republike. Ta pred oblikovanjem predloga v skladu z zakonom ni dolžan objaviti javnega poziva, a se je Pahor kljub temu odločil, da z javnim pozivom omogoči čim širšemu krogu posameznikov in organizacij kandidirati oziroma podati predloge možnih kandidatov za informacijskega pooblaščenca.

Za informacijskega pooblaščenca je lahko imenovana oseba, ki ima slovensko državljanstvo, univerzitetno izobrazbo in najmanj pet let delovnih izkušenj ter ni bila pravnomočno obsojena na nepogojno kazen zapora. Informacijski pooblaščenec je imenovan za pet let in je lahko še enkrat ponovno imenovan.

Sedanji informacijski pooblaščenki Nataši Pirc Musar bo mandat prenehal 15. julija. Pirc Musarjeva je bila sicer aprila že izvoljena za generalno direktorico Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in naj bi mandat nastopila 26. maja, a se pri nastopu njene nove funkcije zapleta.

Programski svet RTVS se je namreč v sredo odločil za obnovo postopka imenovanja generalne direktorice zavoda v delu, ki se nanaša na glasovanje o kandidatih. Pri glasovanju naj bi bil odločilen glas svetnika Matjaža Steržeta, za katerega je mandatno-volilna komisija DZ v četrtek ugotovila, da ne izpolnjuje pogojev za svetniški mandat, saj je bil leta 2010 na seznamu članov sveta stranke Zares. Prav tako je mandatno-volilna komisija ugotovila, da pogojev zaradi članstva v organih stranke in zaradi članstva v Državni volilni komisiji ne izpolnjuje svetnik Miha Klun, ki je član SDS.

Sterženu in Klunu bo mandat prenehal, ko se bo z ugotovitvijo mandatno-volilne komisije seznanil DZ. Mandatno-volilne zadeve so na dnevnem redu majske seje v četrtek.

Kot so v sredo sklenili programski svetniki RTVS, bodo vnovično glasovanje o generalnem direktorju izvedli po prejemu obvestila državnega zbora, ko naj bi bilo jasno, ali svetnika izpolnjujeta pogoje za to funkcijo, vendar najpozneje do 24. maja.

Pirc Musarjeva je po sredini odločitvi programskega sveta zavoda napovedala upravni spor. Pahor pa je na njeno željo DZ že prosil, da začasno odloži postopek za predčasno razrešitev pooblaščenke, za katero je Pirc Musarjeva prosila po aprilski izvolitvi za generalno direktorico RTVS.