Za več denarja policiji zaradi begunske krize

Umaknjena oznaka zaupnosti z dela poročila komisije za nadzor obveščevalcev o begunski krizi.

Objavljeno
16. september 2015 12.30
HUNGARY-SERBIA-EU-MIGRANTS
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Nadzorniki obveščevalcev predlagajo državi, naj nameni dodaten denar policiji in varnostnim službam. To je zapisano v delu poročila, o katerem bo prihodnji teden razpravljal državni zbor, s katerega je predsednik Branko Grims (SDS) umaknil oznako zaupnosti.

Po oceni komisije, ki je o beguncih razpravljala prejšnji teden za zaprtimi vrati, vsebina pa je zdaj deloma javno objavljena, bo dodatno financiranje nujno, ker so varnostni izzivi pred državo zaradi beguncev bistveno bolj zahtevni, kompleksni in bodo tudi dolgotrajni.

V delu poročila komisije, ki ni več zaupen, je med drugim zapisano, da se država »v teh dneh sooča z enim največjim varnostnih izzivov v samostojni državi, ki je toliko večji, ker nastali problem ni rešljiv v okviru Slovenije in prav tako ni v tem trenutku povsem rešljiv niti v okviru Evropske unije«.

Vsaj del razprav poslancev o varnostnih vidikih begunske krize prihodnji teden bo najbrž javen, dotika se namreč vprašanj državnih financ in proračuna, kjer komisija za nadzor obveščevalnih služb predlaga spremembo politike.

V zadnjih letih, ko je država poskušala omejiti stalno rast svojih izdatkov, policija, vojska in drugi varnostni organi niso bili prioriteta pri delitvi denarja v proračunskih načrtovanjih.