Za vojne veterane letos dvakrat več denarja kot lani

Poleg prevelikega povečanja sredstev, namenjenih veteranom, sindikat moti, da ti sedijo na odborih DZ za obrambo.

Objavljeno
01. februar 2016 21.20
Ljubljana 18.01.2011 - Sojenje afera Patria. Na sliki Alojz SSTEINER. foto:Leon VIDIC/DELO
Dejan Karba
Dejan Karba

Ljubljana – Finančno obubožana Slovenska vojska – na današnji dan šteje 7049 pripadnikov stalne sestave –, ki je lani po besedah vrhovnega poveljnika Boruta Pahorja zaradi kolapsa v razvoju dosegla najnižje dno vse od njenega obstoja, službeni avtomobil namenja le še 11 najviše rangiranim pripadnikom.

Država je ta nadstandard občutno omejila tudi v precej manjšem upravnem delu ministrstva za obrambo ter v upravi za zaščito in reševanje: tam je upravičencev do službenega avtomobila »le« še 25.

Službeni avtomobil naj bi v času, ko je prek svetovalne pogodbe svetoval obrambnemu ministrstvu, vozil tudi nekdanji prvi vojak države, generamajor Ladislav Lipič, sedanji predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), vendar ta to zanika. Pravi, da je pogodbo prekinil že za časa ministrovanja prejšnjega obrambnega ministra Janka Vebra, »službenega avtomobila pa, tako kot nisem nikdar prejemal kakšnih dnevnic ali nadomestil, nisem dobil. Razen za kakšno manjšo vožnjo po Ljubljani.«

Veteranom vzeli polovico denarja

Ladislav Lipič dvig sredstev za veteranske organizacije, in to kar dvakratni, podpira. Pravi, da je uravnoteževanje javnih financ pred leti veteranom pobralo polovico namenjenega jim denarja, zato podpira namero Cerarjeve vlade, da jim vrne izgubljeno. »Za to, da nam vrnejo vzeta sredstva, smo se dolgo pogajali. Pred leti je ZVVS, denimo, prejela približno 550.000 evrov za svoje delovanje, po uravnoteževanju javnih financ pa smo eno leto celo ostali brez vsega.

 


Med 891 aktivnostmi, ki jih ZVVS pripravlja za letos, je Lipič poudaril organizacijo posveta o vlogi TO v osamosvojitveni vojni, poleg sodelovanja na aprilskem posvetu o namenu širjenja SV s strateško rezervo pa je omenil še organiziranje proslave ob dnevu državnosti in izdajo dveh zbornikov ter odprtje parka spominov.

Od januarja leta 2013 do danes je država ZVVS prek ministrstva za delo nakazala skoraj 5,2 milijona evrov, ministrstvo za obrambo pa 1,6 milijona evrov. Ministrstvo za obrambo vsako leto nakazuje denar tudi Zvezi slovenskih častnikov, ki je od leta 2013 do danes prejela 2.437.495 evrov: lani ji je obrambno ministrstvo štirikrat nakazalo po 38.520 evrov.

Manj za vojaški proračun

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Gvido Novak se s povečanjem sredstev za veteranske organizacije ne strinja: »S financiranjem teh prostovoljnih društev bo proračun Slovenske vojske letos zmanjšan še za dodatnih 750.000 evrov. S tem denarjem bi vojakom lahko z nadurami pokrili natanko polovico neizplačanega presežka ur in jih ne bi bilo treba koristiti po ukazu kot proste ure. S tem denarjem bi pripadnikom lahko izplačali vsaj dodatek za delo čez polni delovni čas, za katerega pripadniki vlagajo tožbe, ker ministrstvo ne prizna sodbe vrhovnega sodišča, kot jo, denimo, v policiji.« Poleg tega Novaka moti, da na parlamentarnih sejah odbora za obrambo »pogosto sedijo predstavniki zveze častnikov oziroma ZVVS, ki v nasprotju z nami poleg vseh finančnih ugodnosti, ki so jih deležni, stališč zaposlenih v SV sploh ne morejo zastopati, saj jih vojaki za to niso izbrali«. Zaradi omenjenih ugotovitev je Novak včeraj pisal predsedniku parlamentarnega odbora za obrambo Žanu Mahniču (SDS), od katerega zahteva, naj »imajo zaposleni v SV na sejah odbora za obrambo svojega predstavnika. V današnjih zaostrenih razmerah bi bilo prav, da se odbor redno obvešča z dejanskimi stališči zaposlenih, ki bodo prišla iz vrst SV, in ne zunaj nje od prostovoljnih organizacij in društev, ki so finančno in tudi kako drugače odvisni od države«.