Za zdaj trije kandidati za naslednika Radovana Žerjava

Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič ne izključuje kandidature za predsedniški položaj.

Objavljeno
01. februar 2013 12.41
Posodobljeno
01. februar 2013 12.50
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika

Ljubljana – Dopoldne so zakrožile govorice, da naj bi se kmetijski in okoljski minister Franc Bogovič umaknil iz tekme za predsednika SLS. A so se izkazale za neutemeljene – Bogovič je popoldne pojasnil, da bo kandidacijski postopek odprt do 11. februarja in da so nekateri napačno povzeli njegovo elektronsko sporočilo.

Za zdaj kaže, da se bodo 2. marca na kongresu SLS za položaj predsednika stranke potegovali najmanj trije kandidati: kmetijski minister Franc Bogovič, geopolitični analitik in predsednik Panevrospkega gibanja Laris Gaiser ter podpresednik SLS Janez Tomšič.

Razlog, zakaj je bilo slišati, da se Franc Bogovič iz te tekme umika, sam minister razume kot posledico neučakanosti predsednika izvršilnega odbora Slovenske kmečke zveze (SKZ) dr. Stanislava Klemenčiča. Klemenčič je namreč potencialne kandidate za predsednika SLS povabil na predstavitev 30. januarja, ko je bil sedanji vodja SLS Radovan Žerjav v Indiji.

Bogovič je Klemenčiču odgovoril, da se zaradi negotove politične situacije pogovorov znotraj SLS o prihodnosti stranke še ni odločil, ali bo kandidiral, postopki pa se bodo zaključili 11. februarja.

Da se bo potegoval za vodenje SLS, pa nam je potrdil pravnik in geopolitični analitik Laris Gaiser. Dejal je, da je njegovo kandidaturo podpirajo nekateri odbori SLS in SKZ, ki mislijo, da so potrebni sveži pogledi na politiko in gospodarstvo.

»Moja vizija je znana. SLS je zmerna desnosredinska stranka z jasnimi vrednotami, v katerih se prepozna večina Slovencev, ki bi lahko prepričala 30 odstotkov volivcev,« je povedal Gaiser. Tako Tomšič kot Bogovič sta zanj spoštovanja vredna tekmeca, vsak s svojim pogledom, ki lahko veliko prinese.