Zaab s tremi ključnimi zahtevami, SMC in Desus trdna zaveznika

Bratušek: Postavlja se nam vprašanje, ali je vse objube v programu SMC možno uresničiti glede na finančno stanje? 

Objavljeno
18. avgust 2014 17.47
Posodobljeno
18. avgust 2014 18.09
Miro Cerar in Alenka Bratušek
Z. P., Mo. H., notranja politika
Z. P., Mo. H., notranja politika

Ljubljana - Tudi po včerajšnjih srečanjih potencialni koalicijski partnerji zagotavljajo, da pogovori o koalicijskem sporazumu potekajo dobro. A pred dokončnim odgovorom, kakšna bo končna podoba koalicije, sta še vsaj dve neznanki – ali bosta v njej SD in Zaab.

Predsednik SD Dejan Židan je danes opozoril, da sam še ne bi pripisoval mesta SD v vladajoči koaliciji, ker bo o tem odločala konferenca, pred tem pa še članstvo stranke. Pojasnil je, da bodo imeli končno besedo zbori območnih enot SD. Teh je 58 in predvideno je, da bodo odločali 28. avgusta. V SD pričakujejo tretjo različico koalicijskega sporazuma do četrtka, ko je sklicano predsedstvo stranke. Od poteka razprave v tem organu je nato odvisen razvoj dogodkov v stranki.

Desus, SD in Zaab so danes ločeno usklajevali še zadnje podrobnosti koalicijskega sporazuma s SMC. Ta teden bodo na dnevnem redu še kadrovska vprašanja, pogovori o tem so že stekli, a pogajalci podrobnosti niso želeli razkrivati.

Glede na doslej dogovorjene poudarke koalicijskega sporazuma danes ni šlo za pogajanja, ampak bolj za pogovore in razgovore, je dejal vodja pogajalske skupine in podpredsednik Desusa Saša Ivan Geržina. »Pogovori so bili dobri, konkretni in strokovni. To so bili pogovori dveh strank, ki bosta sestavljali velik del vlade in bosta tako tudi morali odgovarjati za njeno uspešnost,« je dejal Geržina. SMC in Desus sta vsebinsko usklajena in dogovorjena, v koalicijskem sporazumu so zagotovili, da se bo med mandatom vlade na letni ravni zagotavljalo dodatnih 40 milijonov evrov za regres upokojencem.

Definirali so tudi podrobnosti sporazuma o demografskem skladu, socialnem podjetništvu in energetiki. »Pri gospodarstvu je najpomembnejše, da se bo v Sloveniji izdelal strateški gospodarski načrt, ki bo potem temelj za SDH oziroma za klasifikacijo in vodenje državnega premoženja. Naša želja je, da je SDH najprej upravljavec, potem vlagatelj in šele nato prodajalec državnega premoženja. Doslej pa sem imel včasih občutek, da smo bolj sestavljali sezname za prodajo,« je pojasnil Geržina vsebino pogovorov s SMC.

Predsednik SD Dejan Židan je potrdil, da so se posvetili gospodarskim in socialnim vprašanjem. Napovedal je, da bodo v sporazumu natančno navedeni ukrepi, ki bodo gospodarsko najbolj učinkoviti, med njimi naj bi bile tudi večje državne investicije. Židan je pojasnil, da pričakujejo tretjo različico koalicijskega sporazuma do četrtka, ko bodo v SD organizirali predsedstvo stranke, na katerem bodo pripravili predlog o morebitnem sodelovanju v koaliciji. Kot je znano, bodo imeli končno besedo o tem člani SD v 58 območnih zborih.

Da bi lahko koalicijske partnerice parafirale koalicijski sporazum, bodo morale rešiti še kadrovsko vprašanje. Pogovori o tem so se že začeli zaključeni pa bi morali biti v drugi polovici tedna. Še prej bodo morali v SMC odgovoriti tudi na vprašanje, ali vidijo v koaliciji tudi Zavezništvo Alenke Bratušek, o čemer bodo verjetno odločali v sredo. O tem se je danes z Mirom Cerarjem pogovorila tudi Bratuškova, ki je dejala, da ni korektno, da je ob »problemu« izbora kandidatov za evropskega komisarja problematična zgolj Zaab glede na to, da je pri oblikovanju seznama sodelovala celotna trenutna koalicija, vključno s SMC. V Zaab so na vsebinski ravni opozorili na javnofinančno sliko države, mandatarju pa lahko ponudijo pet kompetentnih kandidatov za ministre.

Po ločenih pogajanjih je v drugi polovici tedna predvideno tudi skupno srečanje vseh koalicijskih partnerjev, na katerem bi se dogovorili o razdelitvi ministrstev. Pričakovanja so, da bi se prihodnji koalicijski partnerji o ministrskih položajih dogovorili pred glasovanjem o mandatarju Miru Cerarju v ponedeljek prihodnji teden.