Začenja se izpolnjevanje kadrovske križanke

Predlog o imenovanju Mira Cerarja za mandatarja bo predsednik Borut Pahor v DZ poslal jutri.

Objavljeno
17. avgust 2014 21.28
Miro Cerar predsednik Stranke Mira Cerarja v novinarskem središču v Ljubljani 13.julija 2014.
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – Začenja se sklepna faza izvolitve mandatarja in nove vlade. Danes je predvideno srečanje pogajalcev SMC, Desusa, SD in Zaaba, jutri bo predsednik republike predlagal za mandatarja Mira Cerarja, o katerem bo državni zbor verjetno odločal 25. avgusta.

Rezultat posvetovanj poslanskih skupin pri predsedniku republike Borutu Pahorju prejšnji teden je pričakovano predlog o Miru Cerarju, ki ga bo po informaciji iz urada predsednika republike posredoval Pahor v državni zbor jutri, nato pa bodo na potezi poslanci. Poslanci o mandatarju po pravilniku državnega zbora ne smejo odločati prej kot v 48 urah in ne pozneje kot v sedmih dneh po prejemu predsednikovega predloga. Čeprav so v preteklih dneh krožile neuradne informacije, da bi parlament lahko odločal o izvolitvi Mira Cerarja že v petek, 22. avgusta, je bolj verjetno, da bo državni zbor o tem odločal v ponedeljek, 25. avgusta.

Po izvolitvi mora nato nov predsednik vlade najpozneje v 15 dneh predlagati v imenovanje kandidate za ministre, nato se kandidati za ministre predstavijo pred pristojnimi delovnimi telesi v državnem zboru, kar morajo storiti najprej v treh in najpozneje v sedmih dneh od vložitve kandidatur.

Glede na predvidene postopke je mogoče pričakovati, da bi novo vlado dobili sredi septembra, kar je že napovedal tudi Cerar. Vse to omogoča preostalim potencialnim koalicijskim partnerjem še nekaj časa za dokončno uskladitev o koalicijskem sporazumu in razdelitvi ministrskih resorjev med strankami.

Z Zaabom ali brez njega?

Prvo priložnost za dogovor bodo v SMC, Desusu, SD in Zaabu imeli danes, saj so se te štiri stranke večinoma uskladile o vsebini sporazuma, medtem ko je NSi, ki je imela največ pripomb in bi se lahko zaradi nje ves proces tudi zavlekel, v sredo sporočila, da izstopajo iz pogajanj. Svet stranke SMC bo v torek ali sredo tudi odločil, ali nadaljevati pogajanja z Zaabom, ker so v SMC nezadovoljni zaradi ravnanj vodstva te stranke pred volitvami in po volitvah v zvezi s kandidaturo Alenke Bratušek za evropsko komisarko.

Po naših informacijah bi se bodoče partnerice o koalicijskem sporazumu lahko dogovorile že danes in bi se nato v prihodnjih dneh, ko bo bolj jasno, koliko strank bo v koaliciji, lotile še zadnje ovire – razdelitve ministrskih resorjev in iskanja ustreznih ministrskih kandidatov. Če bodo potencialne stranke koalicije v tem delu pogajanj učinkovite, bi že do glasovanja o mandatarju prihodnji ponedeljek lahko izpolnile kadrovsko križanko, kar bi posledično tudi pospešilo samo imenovanje nove vlade, saj bi zato v predpisanih postopkih lahko ubrali krajše roke.