Začelo se zbiranje podpisov za referendum o arhivski noveli

Kot pojasnjujejo na SDS, bo imela stranka stojnice povsod, kjer bo to mogoče, posebej v večjih mestih.

Objavljeno
13. februar 2014 11.24
Posodobljeno
13. februar 2014 11.24
Arhivi UDBA
S. P., Delo.si, STA, T. S., notranja politika
S. P., Delo.si, STA, T. S., notranja politika
Ljubljana - SDS je danes začela zbirati 40.000 podpisov, potrebnih za izvedbo referenduma o noveli zakona o arhivskem gradivu in arhivih. Zbiranje lahko traja do 19. marca, če jih bo pobudnikom uspelo zbrati, bo moral DZ referendum razpisati v sedmih dneh.

Volivec lahko podporo referendumu odda tako, da izpolni, podpiše in na upravni enoti overi predpisani obrazec, ki ga nato odnese ali pošlje pobudniku. Obrazec lahko podpiše in odda tudi preko enotnega državnega portala e-uprava z varnim elektronskim podpisom, overjenim s kvalificiranim potrdilom.

Irglova in Leljak pobudo že podpisala

Kot je za STA povedal tiskovni predstavnik SDS Jernej Pavlin, bo obrazec mogoče natisniti z njihove spletne strani, prav tako ga bo mogoče dobiti na stranki, pri aktivistih na stojnicah in sami upravni enoti. Kot pojasnjuje, bo imela stranka stojnice povsod, kjer bo to mogoče, posebej v večjih mestih.

Že dopoldne so obrazec podpore na upravni enoti Ljubljana-Center overili prvopodpisana pod referendumsko pobudo, poslanka SDS Eva Irgl, publicist Roman Leljak in zgodovinarka Tamara Griesser Pečar.

V nekaj dneh 10.000 podpisov

Poslanka Eva Irgl je državljane povabila k oddaji podpisov. Povabila je tudi vse mlade, saj verjame, da se zavedajo, »kako pomembno je, da vsak narod pozna svojo preteklost, da lahko s polnimi pljuči zadiha v prihodnost«.

Irglova zagotavlja, da je njihov edini in skupni cilj priti do zgodovinske resnice ter omogočiti zgodovinarjem, raziskovalcem in publicistom, da svoje delo lahko opravljajo profesionalno in strokovno.

Spomnila je še, da so v nekaj dneh zbrali 10.000 podpisov za začetek postopkov za referendum, kar po njenem mnenju pokazatelj, da so na pravi poti.

»Smo proti zapiranju arhivov Udbe«

Medtem poslanka ni konkretno pojasnila, zakaj na stojnicah ni opaziti poziva k oddaji podpisa za referendum o arhivski noveli. Dejala je le, da še ni pogledala natančno, kaj piše na stojnici. »Smo proti zapiranju arhivov Udbe, takšno je tudi geslo, ki je bilo posredovano na ministrstvo za notranje zadeve,« je povedala.

Na vprašanje, s čim natančno arhivska novela zapira arhive Udbe, je Irglova odgovorila z mnenjem glede zakonskih določil o anonimizaciji. Strokovnjaki se po njenih besedah zavedajo, da bo v primeru anonimizacije nekaterih zadev pri raziskovanju obsežnih dokumentacij šlo za izjemno težaško delo, ki bo lahko trajalo tudi eno leto. To pa pomeni onemogočanje dela raziskovalcev in perfidno prikrivanje oz. zapiranje arhivov, je prepričana.

Izenačevanje žrtev in zločincev

Po mnenju publicista Romana Leljaka ni prav, da so zgodovinarji, raziskovalci in publicisti odvisni od vsakokratne arhivske komisije. »Odprimo že te arhive v popolnosti, razbremenimo se preteklosti in živimo naprej,« je pozval.

Pojasnil je, da je komisija njemu doslej zavrnila eno prošnjo za vpogled v enega od osebnih arhivov. Dnevno, kot pravi, sam pregleda okoli 500 do 800 listov gradiva. Na vprašanje, koliko časa to sedaj poteka in koliko bo po njegovem mnenju po novem zakonu, pa odgovarja, da ne ve, kako bi bilo to videti v praksi.

Strinja se, da mu je tudi sedaj morala vpogled odobriti arhivska komisija, ob čemer pa izpostavlja izvajanje zakonov. »Bojim se, da se bo novela zakona v praksi izvajala popolnoma drugače, kot je napisano,« je pojasnil Leljak.

Poudaril je še, da z novelo zakona pri varovanju občutljivih osebnih podatkov izenačujejo žrtve in zločince.

Podpora tudi v SLS

Če bo pobudnikom v predpisanem roku uspelo zbrati 40.000 podpisov, bodo morali zahtevo za referendum v DZ vložiti najpozneje v sedmih dneh po preteku roka za zbiranje podpisov, DZ pa bo moral nato referendum razpisati v sedmih dneh. Pri tem od dneva razpisa do dneva glasovanja ne sme preteči manj kakor trideset dni in ne več kakor leto dni. V kolikor bi do dneva glasovanja preteklo več kot 45 dni, pa bi moral o tem odločiti državni zbor z dvotretjinsko večino navzočih poslancev.

Poleg SDS referendum o noveli podpirajo še v SLS, a napovedujejo, da pri zbiranju podpisov ne bodo sodelovali.

SD: Referendum je nepotreben

Prvak SD Igor Lukšič je dejal, da je referendum o arhivih nepotreben. »Je irelevantno vprašanje, prav je, da se s tem ukvarjajo strokovnjaki. SDS, ki nima vizije o razvoju Slovenije, zahteva opredeljevanje o stvareh, ki so irelevantne. Arhivi so v vsakem primeru odprti. Želijo obsodbo komunizma, ki smo ga že obsodili s tem, ko smo se ga odrekli,« je dejal.