Začetek pogajanj s sindikati prihodnji petek

Predstavniki sindikatov so se z ministrom Gregorjem Virantom danes že sestali na neformalnih pogovorih.

Objavljeno
27. marec 2013 13.04
Posodobljeno
27. marec 2013 13.11
jer*stavka
Ma. B., notranja politika
Ma. B., notranja politika

Ljubljana - Pogajanja s sindikati javnega sektorja, ki jih je sprožil minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant se bodo predvidoma začela naslednji petek.

Predstavniki sindikatov so se z Virantom danes že sestali na neformalnih pogovorih, kjer so pripravili izhodišča in predvsem določili potek in način pogajanj. »Dogovorili smo se, da izhajamo iz medsebojnega zaupanja in da bomo poskušali to zaupanje tudi obdržati ves čas pogajanj,« je po sestanku dejal Virant.

Pri posegih v plačno maso bodo vladni pogajalci izhajali iz veljavnega proračuna, kjer je prejšnja vlada že znižala letošnjo plačno maso za povprečno pet odstotkov, s čimer bi država po oceni Viranta privarčevala približno 255 milijonov evrov.

V pogovore bodo vključeni vsi reprezentativni sindikati javnega sektorja, načelno izhodišče vlade pa je, da bi ukrepe izpeljali brez odpuščanj iz poslovnih razlogov. »Torej, da poskušamo zagotoviti varnost zaposlitve v javnem sektorju in da nadaljujemo z zmanjševanjem zaposlenih po mehkih metodah,« napoveduje Virant. Tudi pri plačah pa bodo po oceni ministra »določeni linearni ukrepi nedvomno potrebni.«

Policijski sindikat Slovenije medtem že zbira pooblastila policistov za skupinsko tožbo zoper državo, s katero bodo terjali izplačilo vseh preseženih ur v obdobju zadnjih petih let. To je namreč ena od stavkovnih zahtev, o kateri se vladni pogajalci, po navedbah sindikata, ne želijo pogajati.