Zahteve za vrnitev migrantov še dežujejo

Prvih pet zahtev za vrnitev iz Nemčije.

Objavljeno
03. februar 2016 19.23
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana – Vlada je pred mesecem odločila, da za migrante, ki so državo prečkali, ni odgovorna. A še dobiva zahteve, da zanje prevzame azilne postopke. Do konca januarja je zavrnila 2009 zahtev za prevzem migrantov ali za informacije.

Avstrija je od septembra lani do konca januarja zahtevala prevzem azilnih postopkov za 426, Švica za 326 in Norveška za 30 migrantov. Od odločitve vlade v začetku januarja, da bo zavrnila vse takšne zahteve, po poskusih vračanja ne prednjači več Avstrija. Od 10. januarja je največ, 73 zahtev, poslala Švica, Avstrija 69. Po dublinskem sporazumu je vlada iz evropskih držav pripravljena sprejeti le tujce, ki so pri nas zaprosili za azil, a so potem državo zapustili. Zadnje mesece ni bilo niti ene takšne zahteve.

Po 10. januarju je prvih pet zahtev za vrnitev migrantov, ki pri nas niso prosili za azil, prišlo tudi iz Nemčije, od koder jih pred tem ni bilo. Ob 816 zahtevah za prevzem azilnega postopka, torej za vrnitev migrantov, je bilo še 1202 poizvedovanj, ali so posamezni tujci bili v naši državi. Večina, 972, iz Avstrije, 198 iz Švice. Tudi na vsa poizvedovanja je vlada odgovorila »negativno«.