Zares s peticijo za takojšen umik vojakov iz Afganistana

»Znesek v višini pol milijona evrov pomeni za Slovenijo izredno veliko, v zvezi Nato pa nič.«

Objavljeno
18. julij 2012 17.24
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Stranka Zares bo preko peticije poskušala doseči takojšen umik pripadnikov Slovenske vojske iz Afganistana. »Vse zaveze trajajo določen čas in se razvežejo takrat, ko cilji skupne akcije niso doseženi,« je na današnji novinarski konferenci stranke Zares dejal evropski poslanec  Ivo Vajgl.

Član stranke Franco Juri je izpostavil, da so v stranki že dosegli zavezo na ravni države, da bi do konca letošnjega leta slovenski vojaki zapustili Afganistan. »A to se ne bo zgodilo, saj je premier že napovedal, da naša vojska ostane v Afganistanu do konca leta 2014,« je dejal Juri. Vojaki bodo odšli, ko se bo končala operacija mednarodnih sil Isaf. Vlada je namreč ugotovila, da je takšna odločitev v »strateškem interesu Slovenije« z vidika mednarodnih povezav.

Juri je izpostavil, da pa podpirajo  sodelovanje Slovenije na mednarodnih vojnih prizoriščih v okviru razvojne in humanitarne pomoč, poroča Slovenska tiskovna agencija

V stranki  predlagajo, naj se denar, ki ga Slovenija namenja vojni v Afganistanu, uporabi za odpravo socialnih krivic, ki jih je povzročil zakon o uravnoteženju javnih financ. »Znesek v višini pol milijona evrov pomeni za Slovenijo izredno veliko, v zvezi Nato pa nič,« je izpostavil Vajgl.

V stranki Zares pričakujejo podporo tudi drugih strank, predvsem pa pričakujejo podporo državljanov, saj je civilna družba na koncu tista, ki pove, ali se strinja z »militaristično politiko te vlade« ali želi umik iz vojne.

Predsednik stranke Zares Pavel Gantar se je odzval tudi na nekatere aktualne dogodke v državi. Po njegovih besedah je to, da je predsednik vlade Janez Janša »izsilil uvrstitev ustavnih sprememb glede zlatega fiskalnega pravila na izredno sejo, nezaslišano«. Kot je dejal, se uvrsti zadeve, kot so spremembe ustave, na dnevni red le, ko je vnaprej zagotovljena in potrjena dvotretjinska večina. Te pa Janša po Gantarjevih besedah nima.

Dejal je tudi, da »šele padec Janševe vlade odpira možnost tehnične oz. reforme vlade«, ki bo lahko izvedla nekatere nujne reforme, varčevalne ukrepe in »odprla pot za nove volitve v letu dni ali mogoče v dveh letih«.