Zavezništvo bivše premierke pred spremembami

Pritisk na Alenko Bratušek, da je čas za umik. Bratušek: Vzela si bom potreben čas za premislek.

Objavljeno
03. november 2014 13.19
Posodobljeno
03. november 2014 13.19
Alenka Bratušek nekdanja predsednica vlade in poslanka stranke ZaAB v Ljubljani, Slovenija 22.oktobra 2014.
Z. P., notranja politika
Z. P., notranja politika

Ljubljana − Vodstvo Zaaba je danes načelo vprašanje prihodnosti stranke. Končnih sklepov še ni, bo pa v mesecu dni sklicana seja sveta stranke, kjer je pričakovati pomembnejše odločitve, kongres pa bi lahko organizirali v začetku prihodnjega leta.

Kako dramatične bodo spremembe v najmanjši parlamentarni stranki nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek po začetku razprave v Zaabu, še ni jasno. Dejstvo je, da je nezadovoljstvo v stranki naraščalo od neuspešnih pogovorov o vstopu v koalicijo in po neuspehu Bratuškove v komisarski zgodbi. Da se bodo o vseh tegobah pogovarjali in jih skupaj reševali, priča tudi današnja skupna izjava Alenke Bratušek in podpredsednika Petra Vilfana, ki ga lahko uvrstimo med najbolj nezadovoljne člane vodstva Zaaba.

Kot je dejal Vilfan, je dobro, da so se po dolgem času začeli pogovarjati o prihodnosti stranke. »Govorili smo odkrito o vsem, kar v zadnjem času tare stranko. Slišali smo veliko navzkrižnih mnenj, veseli me, da smo prišli do zaključka, da se bomo še naprej pogovarjali in skupaj prišli do končne rešitve. Kakšna bo ta, pa ne morem napovedati,« je pojasnil Vilfan. Ključno je, da vsa dejanja in poteze članov Zaaba ne ogrozijo prihodnosti stranke, ki da lahko v slovenskem političnem prostoru še vedno veliko naredi.

Tudi odgovora na dilemo, ali se bo Alenka Bratušek umaknila s predsedniškega položaja, nismo dobili. Ponovila je, da ne bo dovolila, da bi bila stranka njena ujetnica. »O svojem odstopu odločam sama, pustimo času čas. Prav je, da si za takšen morebitni korak vzamem nekaj časa za premislek. Stranka ne bo moja talka, če bo članstvo menilo, da je lahko prihodnost stranke boljša z drugim predsednikom stranke,« je dejala Bratuškova.

Na vprašanje, ali je kdo od članov izvršnega odbora Zaaba že predlagal njen odstop, je nekdanja premierka odgovorila, da tega ni nihče konkretno storil, a tudi dodala, da imajo nekateri različna mnenja o tem, »glede svojega umika pa bom sprejela odločitev sama, tega ne more nihče narediti namesto mene.« V mesecu dni se bo sestal svet stranke, kongres pa naj bi organizirali januarja prihodnje leto.