Zbor za republiko: Oddaljen nadzor na računalniki ustavno nedopusten

Vlada bi s spremembami zakona dovolila nameščanje programov za nadzor elektronske pošte, Skypa in Facebooka.

Objavljeno
23. december 2013 17.05
reut*INTERNET-ATTACK
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Člani Zbora za republiko so na novinarski konferenci spregovorili o namenu vlade, da bi s spremembo zakona o kazenskem postopku dovolila policiji oddaljen nadzor nad računalniki in nameščanje programske opreme za spremljanje elektronske pošte, Skypa in Facebooka. Predlagane spremembe so po njihovem mnenju ustavno nedopustne.

Predsednik Zbora za republiko in nekdanji pravosodni minister Lovro Šturm se je najprej vprašal, kako je sploh mogoče, da je prišlo do predloga takšnih zakonodajnih rešitev, ki omogočajo ne samo vohunjenje nad računalniki in nameščanje tako imenovanih trojanskih konjev, ampak dovoljuje celo tajen vstop v stanovanje brez vednosti stanovalcev.

Nekdanji minister za izobraževanje Žiga Turk je dejal, da je v povezavi z afero Snowden pet nobelovcev ob svetovnem dnevu človekovih pravic sprejelo poziv za obrambo zasebnosti proti nadzoru vlade in korporacij. Nobelovci so po njegovih besedah v svojem pozivu ugotavljali, da je neokrnjena identiteta posameznika osnovni steber demokracije, in dodali, da »ta integriteta presega meje človekovega fizičnega telesa in sega tudi v digitalni svet.«

Kot nekdanji ustavni sodnik je Šturm opozoril tudi na ustavne nedopustnosti predlaganih zakonodajnih sprememb. Tako je seznam primerov za vstop v stanovanje z namenom, da se na osebni računalnik namesti program za spremljanje komunikacij, po mnenju Šturma tako širok, da zajema »skoraj dve tretjini kazenskega zakonika.«

Hkrati je spomnil, da je ustavno sodišče že pred leti povedalo, da je morebitno nameščanje prisluškovalnih naprav v stanovanju dopustno le, če je treba zavarovati nekatere absolutne ustavne človekove pravice, kot so pravica do življenja in prepovedi mučenja.