ZDA Sloveniji v zadnji aferi menda ni prisluškovala

Tako je, ne povsem prepričljivo, zunanjemu ministru Karlu Erjavcu povedal ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli.

Objavljeno
03. julij 2013 14.40
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Do danes ni bilo povsem jasno, ali je ameriška Agencije za nacionalno varnost v zadnji aferi NSA/Prizma Sloveniji prisluškovala ali ne. Dvom je danes za silo razblinil zunanji minister Karl Erjavec.

Mussomeli mu je, kot pravi, dejal, »da po njegovih informacijah Sloveniji v zadnji aferi niso prisluškovali,« da pa bo še enkrat preveril.

Erjavec sicer »težko ocenjuje«, kako bo afera vplivala na odnose med EU in ZDA, kar zadeva načrtovan začetek pogajanj o sklenitvi trgovinskega sporazuma, saj je še veliko stvari nejasnih, je dejal. Več o tem pričakuje po prihodnjem srečanju zunanjih ministrov EU.

Včeraj je generalni direktor Direktorata za bilateralo na ministrstvu Marjan Cencen v pogovoru z veleposlanikom poudaril, da Slovenija od prijateljske in zavezniške države pričakuje pojasnila o resničnosti medijskih navedb o prisluškovanjih ameriške Agencije za nacionalno varnost v prostorih predstavništev EU na ozemlju ZDA ter v nekaterih državah članicah EU.

Britanski časnik Guardian je v ponedeljek objavil tajni dokument iz leta 2010, ki razkriva, da je ameriška Agencija za nacionalno varnost za »tarče« nadzora označila 38 veleposlaništev in misij evropskih in drugih držav. Med njimi so se med drugim znašle Francija, Grčija in Italija, pa tudi nekatere ameriške zaveznice zunaj Evrope: Japonska, Mehika, Južna Koreja, Indija in Turčija.