Zdravstveni svet: monopol zdravnikov

V osemnajst članskem zdravstvenem svetu je petnajst zdravnikov in niti enega predstavnika zdravstvene nege.

Objavljeno
05. junij 2012 15.40
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si
Ljubljana - V zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije opozarjajo, da v novi sestavi zdravstvenega sveta ni predstavnika zdravstvene nege. Poudarjajo, da zdravstveni svet kot tak ne more začeti z delovanjem in sprejemati strategij. Zato pod vprašaj postavljajo njegovo legitimnost ter zakonitost veljavnosti njegovih odločitev.

Zdravstveni svet se je v novi sestavi prvič sestal 31. maja, po novem ga vodi Marjeta Zorc, vanj pa ni bil imenovan ne predstavnik zdravstvene nege ne javne zdravstvene zavarovalnice. »Menimo, da zdravstveni svet ne more začeti z delovanjem in sprejemati strategij, dokler niso vanj imenovani predstavniki vseh zdravstvenih strok, torej tudi zdravstvene nege, kot to določata zakon o zdravstveni dejavnosti ter pravilnik o zdravstvenem svetu,« so v sporočilu za javnost zapisali v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je sicer na prvi seji sveta obljubil, da se bo zdravstvenemu svetu kmalu pridružil tudi predstavnik področja zdravstvene nege. A v zbornici opozarjajo, da se to ni zgodilo. V 18-članskem zdravstvenem svetu je tako 15 zdravnikov in niti enega predstavnika zdravstvene nege, izpostavljajo.

»Strateški svet za zdravstveno nego, ki ga ponuja minister in ki naj bi s predsednikom tega sveta dobil tudi člana za zdravstveni svet, je za stroko zdravstvene nege nesprejemljiva rešitev,« poudarjajo. To potezo v zbornici označujejo za »politični manever, kako se znebiti predstavnika zdravstvene nege v zdravstvenem svetu«.

Po njihovem mnenju gre za neposredno zmanjševanje že tako slabih možnosti sodelovanja zdravstvene in babiške nege pri sooblikovanju zdravstvene politike v državi. Obenem pa to razumejo kot jemanje moči obstoječemu razširjenemu strokovnemu kolegiju za zdravstveno nego, ki je posvetovalni organ ministra za zdravje, sestavljen iz predstavnikov treh enakovrednih strokovnih področij zdravstvene nege.

Zbornica je o takšni sestavi zdravstvenega sveta ter o odnosu slovenske politike do zdravstvene in babiške nege obvestila mednarodne organizacije, med drugimi tudi Svetovno zdravstveno organizacijo, Evropsko federacijo nacionalnih združenj medicinskih sester (EFN) ter Mednarodni svet medicinskih sester (ICN), so zapisali. S potezami ministra za zdravje pa so seznanili tudi predsednika republike Danila Türka, naše poslance v EU parlamentu ter varuha človekovih pravic.