»Združitev javne uprave in MNZ ni primerna rešitev«

Dekanja ljubljanske fakultete za upravo Stanka Setnikar Cerar meni, da bi združitev prinesla minimalne sprememembe v javni upravi.

Objavljeno
04. marec 2013 20.08
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Združitev ministrstva za notranje zadeve in področja javne uprave, kar predvideva predlog novele zakona o vladi, po mnenju dekanje ljubljanske fakultete za upravo Stanke Setnikar Cankar ni primerna rešitev za našo državo in bo negativno vplivala na nadaljevanje začetih procesov v javni upravi.

Po njenem mnenju je zadnje obdobje pokazalo, da je združitev pravosodja in javne uprave prinesla minimalne spremembe v javni upravi. »Torej lahko pričakujemo, da bo nova združitev vplivala negativno na nadaljevanje začetih procesov, predvsem v obdobju ministrovanja Gregorja Viranta,« je poudarila dekanja.

Osebno bi se ji zdelo primerno, da bi bila javna uprava samostojna, da bi vendarle nadaljevali s projekti odprave administrativnih ovir. Po njenih besedah namreč vsi podatki kažejo, da tako domače gospodarstvo kot potencialni tuji investitorji negativno ocenjujejo predvsem administrativne postopke, njihovo dolgotrajnost in neusklajenost s postopki v drugih članicah EU.

»V primeru združitve je zelo verjetno, da bo minister združenih področij zopet preveč obremenjen z enim oz. drugim področjem,« je poudarila.

Ob tem je spomnila na podatke, ki kažejo, da je bilo največ pozitivnih premikov narejenih v času samostojnega ministrstva za javno upravo, ki ga je vodil Virant v prvi Janševi vladi v letih 2004-2008. Takrat so se začeli predvsem projekti za odpravo administrativnih ovir, za spremembo upravnih postopkov in zakonodaje, ki po njenem mnenju povzročajo največ težav tako prebivalcem kot investitorjem.

Dekanja sicer ne ve, kaj je v ozadju tega predloga, sluti pa, da je to povezano z Virantom, ki se ga sicer omenja za prevzem tega področja.