Že tretje Kučanovo pismo Irglovi

Nekdanjega predsednika verjetno ne bo na sejo komisije za peticije. Pričakoval je, da bodo najprej govorili o njegovih očitkih, da je bil diskreditiran.

Objavljeno
21. januar 2014 19.36
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Nekdanjega predsednika republike Milana Kučana najbrž danes popoldan ne bo na sejo komisije za peticije, kamor je že drugič predsednica Eva Irgl (SDS) povabila tudi nekdanjega predsednika republike. Na razprave v tej komisiji pred desetimi dnevi o ugrabitvi Stjepana Crnogorca in likvidaciji Nikice Martinovića se je prejšnji teden Kučan odzval s kar dvema pismoma, v katerih je med drugim zapisal, da vabila za sejo ni dobil, da z ravnanjem obveščevalcev ni bil seznanjen, predsednici komisije Evi Irgl (SDS) pa je očital celo, da mu je podtaknila zločin, kar je Irglova zanikala.

Razlog za drugo pismo je bil odziv SDS, ki je Kučanovi oceni v prvem pismu, da »predstavlja delovanje predsednice komisije, njene izjave in pripravo na sejo komisije velik zdrs z vidika delovanja in spoštovanja pravne države,« odgovorila z: » Za nekdanjega člana Centralnega komiteja Zveze komunistov, ki je sprejemal vse ključne odločitve o delovanju tajne komunistične politične policije UDBE v času njenih zločinov in umorov v tujini, pomenijo prizadevanja za razkritje zločinov proti človeštvu »velik zdrs z vidika delovanja in spoštovanja pravne države«!? Morda od tod izhaja velika skrb komunistične partije, da je ob prehodu iz totalitarnega v demokratični sistem, skušala zbrisati vse dokaze o svoji zločinski naravi tako, da je uničila 95% arhiva, ki je najbolj obremenilen za nekdanjo komunistično oblast in njene represivne organe ter izvajalce kaznivih dejanj?«

Kučan je v začetku tega tedna napisal še tretje pismo, ki je naslovljeno vsem članom komisije za peticije: da mu še niso odgovorili na opozorila, da so bili grobo zavedeni in so namesto zaščitnika človekovih pravic postali orodje za manipulacije in neutemeljeno obtoževanje. Zapisal je tudi, da je namesto odgovorov dobil obvestilo o sklicu seje komisije, česar ne šteje za vabilo, iz pisanja pa tudi ni mogoče razbrati, zakaj je vabljen.

Iz vsebine je razbrati, da je nekdanji predsednik republike pričakoval, da bo v zadnjem tednu zaradi njegovega pisma sklicana posebna seja komisije za peticije o njegovih očitkih, da bi mu lahko odgovorili.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je včeraj takšno razpravo pisno zahteval od predsednika DZ Janka Vebra. A tudi kolegij predsednika državnega zbora, ki lahko govori o težavah pri delovanju parlamenta, o »domnevni zlorabi komisije v politične namene«, kar očita Han, ne more razpravljati kar ćez noč. O Hanovih očitkih je Veber obvestil Irglovo, ki pripravlja odgovor.

Kdo se bo opravičil komu, če sploh?

Han med drugim pričakuje, da se bo nekdanji notranji minsiter Vinko Gorenak opravičil poslanki SD Majdi Potrata, ki jo je po Hanovem mnenju grobo žalil in diskreditiral. Med burnimi procesnimi polemikami, ali je razprava o zločinih pred štirimi desetletji v parlamentu sploh dopustna, je Gorenak Irglovi o Potrati takrat dejal: »Poslovnik pravi, da predsedujoči lahko poslanca, ki ne spoštuje reda na seji opozori, pa potem ga drugič opozori, tretjič ga pa odstrani. Zdaj pa, če sam noče iti, ima zato varnostnike, ki mu pomagajo...« Irglova Gorenakovega nasveta ni upoštevala.

Vodja poslanske skupine PS Jani Moderndorfer je minuli teden, ko je kolegij predsednika državnega zbora že neformalno nekoliko razpravljal o dogajanju, opozoril, da je bil poziv Gorenaka k odstranitvi Potrate iz seje komisije nenavaden tudi, ker je SDS skoraj hkrati zahtevala razpravo iste komisije za peticije o odstranitvi občinskega svetnika SDS Jerneja Pavlina, ki pa se je pred časom zgodila v mestni občini Ljubljana, ker je ta snemal sejo.

Gorenak bi naj med tem, ko je Potrata govorila, tudi pripomnil, kot je pred desetimi dnevi protestirala Potrata sama, da je »baba neumna«.

Razpravi vrha parlamenta o dogajanju v komisiji za peticiji prejšnji teden na Vebrovem kolegiju ni nasprotoval niti vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, le da je zanj problematično ravnanje koalicijskih poslancev, češ da so skušali onemogočiti za skupnost pomembno razpravo in vabljenih prič, ki so se po njegovi oceni le izgovarjale.

Za sejo, ki se bo začela ob 15.uri, je - kot že pred desetimi dnevi - predsednica komisije do včeraj prejela formalno opravičilo le od Zdenka Roterja, ki se je opravičil zaradi zdravstvenih težav.

***

Pismo Milana Kučana objavljamo v celoti.