Zpiz izplačal še zadnji del z Zujfom odvzetega zneska pokojnin

Upravičencev je približno 17.000, danes pa so jim vrnili od nekaj evrov pa do 1000 evrov ali več.

Objavljeno
30. maj 2014 15.32
Posodobljeno
30. maj 2014 15.35
SLOVENIJA LJUBLJANA 06.08.2010 UPOKOJENCI FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Upokojencem, ki jim je varčevalni zakon odvzel del pokojnine, so danes skupaj z majskimi pokojninami vrnili še 80 odstotkov neustavno odvzetega zneska, so za STA potrdili na pokojninskem zavodu. Prvih 20 odstotkov so jim v skladu z vladnim tehničnim zakonom izplačali konec junija lani.

Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) Slovenije ocenjujejo, da bo za izplačilo zadnjega dela zneska pokojnin, odvzetega z varčevalnim zakonom, treba nameniti od 14 do 15 milijonov evrov. Upravičencev je približno 17.000, vrnili pa so jim od nekaj evrov pa do 1000 evrov ali več, so za STA povedali na zavodu.

Za izplačilo 20-odstotnega dela zneska je zavod junija lani namenil približno štiri milijone evrov.

Ustavno sodišče je marca lani spoznalo za neustavne določbe varčevalnega zakona, ki so znižale pokojnino približno 26.000 upokojencem, ki jim izplačilo pokojnine zagotavlja proračun. Med njimi so nekdanji interniranci, španski borci in borci NOB.

Povrnitev neustavno odvzetega dela pokojnin je nato uredil tehnični zakon, sprejet proti koncu maja lani. Zakon je predvidel vrnitev stanja na čas pred uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ (Zujf). Glede na tehnični zakon mora biti neizplačani znesek vrnjen v celoti, a brez obresti in zaradi ekonomskega položaja države v dveh obrokih.