Zver pozval Pahorja k sklicu političnega vrha

Evropski poslanec predsednika države opozarja, da bo soodgovoren za posledice, če bo referendum 4. maja. Predlaga 25. maj.

Objavljeno
31. marec 2014 22.11
iza pahor
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Evropski poslanec in podpredsednik SDS Milan Zver je predsednika republike Boruta Pahorja pozval, naj skliče politični vrh, ker bo referendum po njegovem mnenju 4. maja »nelegitimen in neustaven«.

Poslanci bodo o datumu referenduma odločali jutri in pričakuje se, da bodo izglasovali predlog odbora za kulturo, torej da bi referendum izpeljali 4. maja. V SDS, NSi in SLS sicer predlagajo, da bi referendum o arhivih moral biti razpisan na isti dan kot volitve v evropski parlament, torej 25. maja.

Zver meni, da bi se moral Pahor negativno opredeliti do predloga, »ki je v nasprotju z načeli gospodarnosti in smotrnosti porabe javnih sredstev«. Predsedniku tako predlaga, naj ravna v korist državljanov, skliče politični vrh predsednikov parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin ter jih pozove k smotrni odločitvi. Če tega ne bo storil, bo soodgovoren za vse posledice, ki jih bo ta odločitev prinesla, opozarja Zver. »Danes je nastopil čas, ki od vas terja odločne poteze,« je še pozval Pahorja.

Odločitev za 4. maj je po njegovih navedbah tudi neustavna in nezakonita, saj da otežuje pravico državljanov do odločanja o javnih zadevah in zaradi praznikov zmanjka en dan za organizacijo predčasnega glasovanja. Kadar so volitve ali referendum v nedeljo, se namreč predčasno glasovanje za tiste, ki se ga ne morejo udeležiti v nedeljo, izvaja tri dni v tednu pred volitvami, in sicer v torek, sredo in četrtek. V primeru, da bo referendum 4. maja, pa četrtek pade na praznik, 1. maj.

V Pahorjevem uradu so za STA potrdili, da so Zverov poziv dobili in ga bodo preučili.