Zveza Moris opozarja na neprimeren datum novega praznika

Predlagajo, naj se za praznik Dan suverenosti določi dan 26. oktober in ne 25. oktober, kot je poslano v potrditev DZ.

Objavljeno
01. marec 2015 18.27
jer_zbor za republiko
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Zveza društev in klubov Moris pozdravlja predlog, da se uvede nov praznik, dan suverenosti, ki bi obeležil odhod zadnjega vojaka JLA z ozemlja Slovenije. Predlaga pa, naj se za praznik določi 26. oktober, ne 25. oktober, kot je predlagano. Ladja z zadnjimi vojaki je namreč teritorialne vode zapustila 26. oktobra, opozarjajo v Morisu.

Kot so v zvezi zapisali v mnenju, ki so ga danes poslali predsednikom republike, DZ, vlade in državnega sveta ter poslanskim skupinam, pozdravljajo predlog novele zakona o praznikih in dela prostih dnevih, ki ga je v parlamentarno proceduro vložil poslanec SMC Marjan Dolinšek.

Ne strinjajo pa se s tolmačenjem, da je država s tem, ko so se zadnji pripadniki JLA vkrcali na ladjo Venus, ki je plula pod malteško zastavo, dosegla suverenost. Na podlagi mnenja pravnice Vasilke Sancin opozarjajo, da so z vidika mednarodnega prava vojaki tuje države, ki so na ladji pod tujo zastavo v pristanišču obalne države, na suverenem območju te države.

Zapustijo ga, ko ladje izplujejo iz teritorialnega morja. Ker pa so na tuji ladji, je izvajanje jurisdikcije obalne države nad njimi v času, ko so v njeni notranjih morskih vodah ali teritorialnem morju, omejeno. V primeru tujih vojnih ladij in državnih ladij, ki se ne uporabljajo v trgovske namene, obalna država nad njimi zaradi njihove imunitete ne sme izvajati svoje jurisdikcije, so pa te ladje še vedno na njenem suverenem območju, navajajo.

Tako je bila ladja, ki je 25. oktobra 1991 nekaj minut do polnoči izplula iz Luke Koper, do izplutja iz teritorialnih voda še vedno na suverenem območju Slovenije, opozarjajo v Morisu in dodajajo, da je ladja teritorialne vode zapustila nekaj pred 1. uro zjutraj.

V zvezi Moris pravijo, da državne institucije, kot so ministrstvo za obrambo, Slovenska vojska in drugi organi, odhod zadnjega vojaka JLA vsa leta praznovale 26. oktobra.

DZ bo o predlogu novele, ki je bil deležen podpore na matične odboru DZ in kateremu vlada ne nasprotuje, odločal na seji, ki se začne v ponedeljek.