Franco Juri: Stranka Zares pričakuje rekonstrukcijo vlade

Franco Juri se zavzema za nov krog pogajanj o pokojninski reformi. Kot aktualno možnost vidi odstop Boruta Pahorja.

Objavljeno
06. junij 2011 15.45
Posodobljeno
06. junij 2011 16.29
Ni. Č., Delo.si, An. B., notranja politika
Ni. Č., Delo.si, An. B., notranja politika
Ljubljana - Po sestanku poslanke skupine Zares je vodja poslanske skupine Franco Juri povedal, da je slišal, da je premier Pahor interventni zakon že umaknil. Ob tem je dodal, da je v stranki prevladala teza, da tega zakona, če bi bil predlagan, ne bi podprli, sploh pa ne, če bi bil vezan na zaupnico.

Franco Juri kot eno od možnih stališč, ki ga bi Zares lahko sprejel na sredinem svetu stranke, navaja temeljito rekonstrukcijo vlade. Pravi, da se je rekonstrukcije vlade treba lotiti sistematično, začenši pri tistem, ki vlado vodi. Ob tem je dejal, če zahteva stranke ne bi bila upoštevana, obstaja možnost odhoda Zaresa iz vlade.

Juri meni, da leva sredina potrebuje prepričljivega mandatarja, vendar da ta odločitev ni v rokah Zaresa. »Govoriti, da bi lahko z desetimi podpisi poslancev na predlog Zaresa iskali novega mandatarja je še prezgodaj, je pa ena izmed možnosti.«

Vodja Zaresa se zavzema, da bi nadaljevali nov krog socialnega dialoga. Meni, da druge možnosti ni in da je brez socialnih partnerjev nemogoče urediti nastale razmere. »Lekcija teh referendumov je, nikoli več brez dogovora s socialnimi partnerji.«

Tudi predsednik Zares Gregor Golobič je zanikal možnost, da bi novega mandatarja iskala sama stranka. »Svoje vloge, ki nikakor ni majhna, se zavedamo, ne moremo pa si pripisovati takšnega mandata. Tu je na potezi predvsem stranka SD in njen predsednik Borut Pahor,« je dejal.

Golobič je še dejal, da je pobuda stranke Zares, glede umika vseh predsednikov strank, še vedno na mizi, vsaka stranka pa lahko ob novih okoliščinah o njej naredi nov razmislek. Omenil je, da bodo stranke sestankovale ta teden, vendar ne ve, če bodo razpravljale tudi o morebitnem odstopu iz koalicije.

Sestali so se poslanci in ministri Zaresa

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je pred sestankom dejala, da je zelo pomembno, da politični razred omogoči, da bo državo mogoče normalno upravljati. »Osebno, kot članica te vlade, prevzemam vso soodgovornost, zato imata tako stranka Zares kot predsednik vlade na voljo moj odstop, če to omogoči premik Slovenije v pravo smer,« je dodala.

Sama se sicer zavzema za predčasne volitve, je pa proti interventnemu zakonu, s katerim bi posegli v plače javnih uslužbencev. Rebalans proračuna, tako ministrica, mora biti sicer radikalen, a le na področjih, kjer še obstajajo rezerve. Meni, da bi precejšen učinek dosegli že z varčevanjem pri materialnih sredstev na ministrstvih, s čimer bi lahko prihranili okoli pol milijarde evrov.