Afganistanski uporniki obstreljevali slovenske vojake

Na napad so odgovorili z ognjem, podprla sta jih tudi lovca F-16. Poškodovan ni bil nihče.

Objavljeno
19. november 2013 15.35
AFGHANISTAN/
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana, Herat - Pri izvajanju usposabljanja pripadnikov afganistanske vojske se je v ponedeljek zgodil strelski incident, v katerem je bila udeležena šest pripadnikov Slovenske vojske.

Vojaki so na napad odgovorili z ognjem, pri čemer ni bil nihče poškodovan in so se po incidentu varno vrnili v bazo, so danes sporočili z ministrstva za obrambo.

Ob tem so dodali, da se vsi pripadniki slovenskega kontingenta v Afganistanu počutijo dobro.

O ponedeljkovem incidentu je bil takoj obveščen minister za obrambo Roman Jakič, ki je o dogodku obvestil predsednika republike in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja in premierko Alenko Bratušek.

Med petnajstimi napadenimi vojaki šest Slovencev

»To je bil eden večjih incidentov, kjer je šlo za neposredni napad na pripadnike Slovenske vojske ... Veseli me, da ni bil nihče poškodovan in da so se naši fantje po incidentu varno vrnili v bazo,« je incident v Bruslju komentiral obrambni minister Jakič.

Pojasnil je, da je bilo v bojni skupini, ki je bila udeležena v strelskem incidentu, skupaj od deset do petnajst pripadnikov mednarodne operacije Isaf, med njimi torej tudi šest slovenskih vojakov.

Napadalci so na pripadnike operacije Isaf po Jakičevih besedah streljali z avtomatskim orožjem in težkim mitraljezom, na kar so ti odgovorili z osebno oborožitvijo ob pomoči dveh letal F-16. »Odzvali so se v skladu s pravili Slovenske vojske in Isafa,« je poudaril minister.

»V tem obračunu ni bilo poškodovanih, ne na strani pripadnikov Slovenske vojske in zaveznikov ne na strani napadalcev. Prav tako ni bilo kolateralne škode v smislu, da bi nastradali neuniformirani pripadniki«, je pojasnil minister.

Na ministrstvu poročilo še pripravljajo

Jakič je še povedal, da je bil o incidentu takoj obveščen in da je, kot mu nalaga dolžnost, o njem obvestil predsednika države Boruta Pahorja, ki je tudi vrhovni poveljnik Slovenske vojske, in predsednico vlade Alenko Bratušek. Na ministrstvu pa sedaj pripravljajo še natančno poročilo o incidentu.

»Po pogovorih, ki sem jih imel, se pripadniki Slovenske vojske počutijo dobro, so v svoji bazi in naprej opravljajo redne obveznosti v okviru operacije Isaf,« je še povedal minister.

Na vprašanje, koliko takšnih incidentov se je doslej zgodilo, je minister odgovoril, da javnost o incidentih sproti obveščajo in da je bil to eden večjih incidentov, ena večjih izmenjav ognja, pri kateri je šlo za neposredni napad na pripadnike Slovenske vojske.