Alfred Nobel se je vrnil v Celje

Ljubezen botrovala odkritju spomenika švedskemu znanstveniku.

Objavljeno
21. oktober 2013 20.46
Celje, 21.10.2013 - Kipec in spominska ploa Alfreda Nobla na Kvartirni hii v celjski Gosposki ulici. Z leve proti desni Ale Stopar (TD Celje), avtor kipca Stevan Djuki in predsednik TD Celje Matija Golner.
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje – Od ponedeljka zidno nišo v Gosposki ulici 3 ob vhodu v Kvartirno hišo krasi doprsni kip Alfreda Nobla. Nobel je v Celje zahajal k prijateljici Sofiji Hess in k ravnatelju Cinkarne. Mladi celjski kulturniki so ob tem uprizorili Čajanko Sofije Hess.

Kvartirno hišo, kjer je zdaj sedež Turističnega društva (TD) Celje, sta v 19. stoletju obiskovala Nobel in ravnatelj Cinkarne Albert Brunner. Nobel je zahajal k Sofiji, najstarejši hčeri družine Hess, Brunner pa je v njej našel soprogo, Sofijino sestro Amalijo. Tam sta se tudi spoznala in si nato dopisovala o možnostih investiranja v Celju.

Letos mineva 140 let od ustanovitve Cinkarne ter 170 let od rojstva Alfreda Nobla. Da je do ustanovitve Cinkarne leta 1873 prišlo, je imel zasluge takratni celjski župan Josef Neckermann, ki je tovarni zagotovil zemljišče v Gaberjah, bil pa je tudi ustanovitelj prvega turističnega društva v mestu.

Po odkritju doprsnega kipa so v galeriji Kvartirne hiše odprli razstavo 140 korakov po zgodovini Cinkarne Celje, ki je poldrugo stoletje dajala delo tisočem delavcev. V kratki igrici Čajanka Sofije Hess je Sofija spregovorila o takratnem meščanskem življenju in o »svojem« Alfredu. Besedilo je napisala Maja Horvat, režiral je Luka Marcen, Sofijo pa je upodobila Neža Strenčan. V programu so sodelovali Celjska folklorna skupine, pianist Klemen Golner in tenorist Damjan Ristić.

Doprsni kipi in prireditev je TD Celje postavilo s pomočjo Pokrajinskega muzeja Celje, mestne občine in Cinkarne Celje.