Amandmaji mariborske opozicije treščili v koalicijski zid

Mestni svet je potrdil letošnji proračun, a predlogi opozicije so večinsko romali v koš.

Objavljeno
24. april 2015 01.44
MARIBOR
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Protesti opozicije, ker je mestna uprava nasprotovala njenim amandmajem, niso zalegli. Koalicija je na koncu potrdila proračun za letošnje leto, ta je za 1,9 milijona evrov višji od predloga v prvem branju in je težak 97,8 milijona evrov.

Med prvim in drugim branjem proračuna se je nabralo kar 76 amandmajev, največ (18) jih je vložila Županova lista bivšega župana Franca Kanglerja, ki je želela prerazporediti 400 tisočakov. Kot je bilo razbrati iz pripombe svetnika Združene Levice Aleksandra Županeka, je ta stranka amandmaje edina vložila pravilno, pa čeprav je, denimo, sam občino zaprosil za pomoč in jo tudi dobil, saj je v mestnem svetu novinec, vendar je njegov amandma doživel enako usodo kot večina opozicijskih.

Helena Kujundžić Lukaček iz SMC je pripomnila, da bi svetniki potrebovali nekakšen vzorec za pisanje amandmajev glede na to, da jih je bilo veliko vloženih narobe. Stojan Auer, eden najglasnejših nasprotnikov zdajšnje občinske garniture, pa je šel še dlje in celo predlagal umik te točke z dnevnega reda. »Ne gre za našo nevednost, ampak za vašo politično odločitev,« je očital županu Andreju Fištravcu. »Kršite vsa pravila javno-finančnega zakona. Sprejemate proračun, brez da bi prej na dnevni red uvrstili zaključna računa za leti 2013 in 2014.«

Statutarno-pravna komisija je naposled le dovolila obravnavo amandmajev, z izjemo tistih, ki posegajo v namensko porabo. Veliko prahu je dvignil zlasti amandma, s katerim sta želela opozicija in občinski odbor za mladino, šolstvo in šport nameniti denar za zgodnje učenje računalništva in nemščine v osnovnih šolah tudi v novem šolskem letu, a ga večina svetnikov ni podprla. Tako kot tudi ne ukinitve sejnin občinskim funkcionarjem, torej samim sebi.

Je pa župan že za september napovedal rebalans proračuna in takrat bi lahko razpravljali tudi o dodelitvi sredstev za zgodnje poučevanje omenjenih predmetov. Svetnik SD Metod Dolinšek ga je opozoril, da se sredstva z rebalansom kvečjemu krčijo, na gluha ušesa pa so naleteli tudi drugi predlogi opozicije, ki proračuna ni podprla. Fištravec je sicer nekaj njenih amandmajev podprl v okviru županovih amandmajev.