Amnesty International proti pregonu Anuške Delić

Če bi Anuško Delić zaprli, bi jo Amnesty International obravnavala kot zapornico vesti.

Objavljeno
18. november 2014 11.11
Tiskovna/društvo novinarjev Slovenije
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si

Ljubljana - Jutri ob 10. uri se nadaljuje predobravnavni narok proti novinarki medijske hiše Delo, Anuški Delić. Amnesty International (AI) skrbi, da jo kazensko preganjajo zaradi objave informacij, ki so v javnem interesu. V primeru obsodbe ji grozi do tri leta zapora.

Kot poudarjajo v AI novinarjev ne bi smeli preganjati zaradi poročanja o tajnih informacijah, ki so v javnem interesu. Obtožbe proti Delićevi bi morali takoj odpraviti oziroma nemudoma ustaviti kazenski postopek, če bi jo zaprli, pa bi jo AI obravnavala kot zapornico vesti.

Preberite: Dosje o slovenskih ekstremistih

Delićevo kazensko preganjajo v povezavi s serijo člankov o skrajni desničarski skupini Blood and Honour v Sloveniji, ki so bili v Delu objavljeni decembra 2011. V člankih je novinarka objavila informacije o omenjeni skupini in njenih dejavnostih. Članki navajajo domnevne povezave med desnimi skrajneži in Slovensko demokratsko stranko (SDS).

Kazensko ovadbo je podala Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (SOVA), od koder naj bi domnevno odtekle te informacije, Delićevo pa so obtožili po drugem odstavku 260. člena (objava tajnih podatkov). Ta člen trenutno izrecno ne vsebuje izjeme za kazenski pregon, če gre za objavo v javnem interesu.

V AI tudi opozarjajo, da Delićeve med sojenjem ne bi smeli prisiliti k razkritju zaupnega vira informacij.