Andraž Kopač novi direktor UKC Ljubljana

Novi direktor, ki se z zdravstvom doslej še ni srečal, bo čakal 
na potrditev vlade, do takrat v. d. Brigita Čokl.

Objavljeno
07. april 2016 22.09
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Ljubljana - Novi generalni direktor UKC bo Andraž Kopač, 44-letni strojni inženir, organizator dela in magister ekonomije, nekoč predsednik uprave Alpine Žiri, nato poslovni direktor Smučarske zveze Slovenije, zdaj zaposlen v invalidskem podjetju CSS v Stari Loki.

Kopač, ki bo vodil 7800 zaposlenih v UKC Ljubljana, med njimi blizu 400 doktorjev znanosti, in upravljal 450 milijonov evrov zdravstvenega denarja, se z zdravstvom še ni srečal, razen najbrž kot bolnik, je povedal Tomaž Glažar, predsednik sveta UKC. Kopač na rezultate glasovanja ni počakal, zato se javnosti danes ni predstavil. Po Glažarjevih besedah je napovedal pozitivno poslovanje UKC, tržno dejavnost in prihranek pri procesih zdravstvenih storitev. UKC je tako prvič dobil generalnega direktorja po skoraj treh letih, a to še ni dokončno. Funkcije ne bo nastopil, dokler ga ne bo potrdila vlada, je povedal Glažar. Do takrat bo UKC še naprej kot v. d. vodila Brigita Čokl.
Kopač je dobil sedem glasov od enajstih.

Kako bo Andraž Kopač vodil največjo zdravstveno ustanovo na Slovenskem, ga novinarji nismo mogli vprašati, ker ni počakal na rezultate glasovanja in ga na tiskovni konferenci ni bilo. Po Glažarjevih besedah pozna večje sisteme, je izvedenec za krizni menedžment, tudi v zadnjo službo je prišel kot krizni menedžer. Njegova vizija je, da bi moral biti UKC najkakovostnejša bolnišnica, varno in želeno mesto za zdravljenje bolnikov in želeno delovno mesto za zdravnike.

Napovedal je pozitivno poslovanje UKC, pri čemer je poudaril kot dodaten vir prihodka tržno dejavnost, pri odhodkih pa je napovedal tudi pocenitev procesov zdravljenja, a tako, da bo to strokovno nesporno. Meni, da je mogoče prihraniti pri nabavi. Zaposlene je treba postaviti v središče dogajanja in poudariti multiplikacijske dejavnike. Seznanil se je z načinom financiranja UKC. Pozna tudi organizacijsko strukturo UKC, je navedel Glažar najpomembnejše točke iz Kopačevega programa za vodenje UKC.

Sedem kandidatov

Kopač se z zdravstvom še ni srečal. Njegova najpomembnejša funkcija je predsednik uprave Alpina Žiri od leta 2003 do 2007, zdaj je zaposlen v invalidskem podjetju slepih in slabovidnih CSS. S čim je prepričal svet zavoda, Glažar ni vedel povedati. Glasovanje je bilo tajno, pred tem se člani niso izrekali. Prijavljenih kandidatov je bilo najprej osem. Svet je s sedmimi glasovi izbral Kopača, tri je dobil fizik Franci Demšar, preostali - kardiolog iz UKC Aleš Žemva, župan Dobrepolja Aleš Pavlin, Smiljan Mekicar z ministrstva za zdravje - nobenega. Zdravnik iz UKC Zvonko Hočevar in Maja Potokar ne izpolnjujeta pogojev. V zadnjem trenutku je odstopil od kandidature Igor Kržan, direktor Trima. V zadnjih treh letih je to že peti razpis za generalnega direktorja UKC.