Api turizem se bodo šli strokovno

Občina za upravljavca čebelarskega centra Lesce izbrala Ljudsko univerzo Radovljica.

Objavljeno
26. avgust 2015 23.25
lvi-čebelarski center
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Lesce – Upravljanje čebelarskega centra Lesce je na pobudo občine Radovljica za nedoločen čas prevzela tamkajšnja ljudska univerza (LUR). Z novo vodjo centra načrtujejo vsebine za delovanje čebelarskega centra, čeprav čebelarji z ureditvijo niso povsem zadovoljni.

Osnovni namen ostaja celovita podpora razvoju, raziskovanju, ohranjanju in promociji čebelarstva in kranjske sivke na Gorenjskem, je dejala Manca Šetina Miklič z občine Radovljica. Po njenem se je LUR »v preteklosti odlično izkazala pri pripravi in vodenju projektov ter pri pridobivanju nepovratnih sredstev zanje«. Zagonska sredstva za čebelarski center je zagotovila občina, kjer pričakujejo, da bo LUR z dejavnostjo v centru krila stroške obratovanja.

Po sporu med nekdanjim upravnikom Branetom Kozincem in prejšnjim upravljavcem, Čebelarskim društvom (ČD) Radovljica, so čebelarski center, ki je v lasti občine in je bil za 1,2 milijona evrov zgrajen pretežno z evropskim denarjem, od marca do konca junija vodili člani upravnega odbora ČD, je povedal predsednik Franc Šolar. ČD je ohranilo pisarno v prostorih centra, kot pravi Šolar, pa upajo, da bodo tudi pod novimi pogoji lahko sodelovali z novim vodstvom centra. ČD je z občino podpisal pogodbo, ki določa, da bo skrbelo tudi za okolico centra, čebelnjak, medoviti vrt. Janko Stušek, član upravnega odbora ČD in predsednik čebelarske zveze Gorenjske (ČZG), se s pogodbo ni strinjal in je izstopil iz upravnega odbora društva. Stušek pravi, da so z novim upravnikom čebelarji ostali brez svojega doma, čeprav je bil center leta 2012, ko je še kot župan vodil občino, postavljen prav s tem namenom. ČZG ima v centru skupaj s svetovalno službo Čebelarske zveze Slovenije v najemu pisarno.

Povezali bi vse ponudnike

Z LUR kot nova vodja čebelarskega centra pogodbeno sodeluje čebelarka Danijela Ambrožič. Poudarila je pomen strokovnega vodenja centra, ki presega raven delovanja prostovoljnih čebelarjev. Verjame, da bodo kljub morebitni sedanji slabi volji našli skupni jezik z radovljiškimi čebelarji, kar si želijo tudi na občini. Z zavodom za turizem Radovljica septembra pripravljajo prvi čebelarski dan, saj je namen centra tudi razvijanje čebelarskega oziroma api turizma. Ambrožičeva ima z njim izkušnje, saj ga na domači kmetiji na Selu pri Bledu razvija z možem Blažem (dvakrat sta bila prejemnika priznanja Čebelarske zveze Slovenije za čebelarski turizem). S čebelarskim dnevom bi radi povezali vse ponudnike čebelarskega turizma, pravi Mateja Rozman Amon, direktorica Ljudske univerze Radovljica, ki napoveduje sodelovanje s Čebelarskim muzejem Radovljica.