Arčon bo imel lepo število izzivalcev

Zdajšnji župan se bo potegoval za še en mandat, kandidaturi potrdila tudi Gregor Veličkov in Miran Müllner.

Objavljeno
30. julij 2014 12.05
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica – Novogoriški župan Matej Arčon je včeraj začel zbirati podpise za samostojno kandidaturo za župana, v mestnem svetu namerava sestaviti tudi svojo listo. Kot kaže zdaj, bo imel kar precej izzivalcev. Čeprav nekateri kandidature uradno še niso potrdili, se utegne število županskih kandidatov na letošnjih lokalnih volitvah gibati vsaj med šest in sedem.

»Anket, kako v tem trenutku kaže posameznim kandidatom za župana Nove Gorice, nisem delal. To se mi zdi nepotrebno. Vsakdo si želi zmage, z vprašanjem, s kom bi se lahko pomeril v drugem krogu volitev, pa se ne ukvarjam,« je včeraj za Delo povedal novogoriški župan Matej Arčon.

Ko smo ga povprašali, zakaj se je kljub dolgoletni pripadnosti LDS odločil za samostojno kandidaturo za župana, je odgovoril: »Že od začetka svojega županovanja sem deloval nestrankarsko. S politiko strank se nisem ukvarjal. V Sloveniji smo tako ena redkih občin, ki v mestnem svetu nima koalicije in opozicije.« Arčon včeraj še ni razkril, s katerimi kandidati bo nastopil pri sestavljanju svoje liste v mestnem svetu. »Pričakujem, da bo v mestni svet poskusilo priti veliko list, okrog dvajset. Priprava programa naše liste je v sklepni fazi, skupaj s kandidati ga bomo predstavili po 20. avgustu,« še napoveduje Arčon.

Tudi Veličkov in Müllner

Doslej sta svoji kandidaturi za novogoriški županski stolček uradno že potrdila tudi Gregor Veličkov in Miran Müllner. Prvi je za Verjamem pred kratkim kandidiral na parlamentarnih volitvah, za Delo pa je včeraj dejal, da se v bitko za župana ne bi spustil, če v zmago ne bi verjel. Kot pravi, računa, da bodo volivci spoznali, da občina potrebuje novo vodstvo ter da se mora občina občanom približati. »Če mi bo uspelo priti v drugi krog, bom v njem tudi zmagal. Bo pa seveda težje priti v drugi krog. SD imajo namreč relativno trdno jedro volivcev, župan pa je zaradi svoje izpostavljenosti v prednosti pred vsemi drugimi kandidati,« meni Veličkov.

Müllner tokrat ni kandidat nobene stranke, čeprav ga mnogi poznajo kot (nekdanjega) člana SNS. Tudi Müllner je za svojo kandidaturo in listo v mestnem svetu že začel zbirati podpise, odziv pa je po njegovih besedah za zdaj dober. »Program smo že skoraj izdelali, njegovi poudarki pa bodo namenjeni gospodarstvu in podjetništvu, družbenim dejavnostim ter infrastrukturi in okolju. Sam poznam razmere v občini in dobro vem, kako bi se Nova Gorica lahko uprla centralizmu iz Ljubljane,« je prepričan Müllner.

SD bo kandidata izbrala šele konec avgusta

»Že od lani me številni ljudje, predvsem zunaj stranke, nagovarjajo, da bi kandidiral za novogoriškega župana, ker je, po njihovem mnenju, stanje v občini zelo slabo. Tudi sam sem se že pogovarjal s številnimi gospodarstveniki, mnenjskimi voditelji, pa tudi s povsem običajnimi ljudmi o stanju v naši občini in njenem bodočem razvoju. Kljub pozitivnim odzivom na mojo morebitno kandidaturo odločitve še nisem sprejel. Tudi organi stranke se bodo o izbiri kandidata izrekli šele konec avgusta, saj imamo v stranki več možnih kandidatov,« pravi Andrej Miška, sicer direktor Komunale Nova Gorica, ki je z novogoriško občino in županom Arčonom v sporu zaradi odlagališča v Stari Gori in propada projekta RCERO Nova Gorica.

Za SDS naj bi po neuradnih informacijah tokrat kandidirala Damjana Pavlica, ki se je tako kot Veličkov pred kratkim v bitko za poslanski stolček. Znano pa je že, da dolgoletni župan Nove Gorice Črtomir Špacapan, ki je kandidiral prav na vseh dosedanjih lokalnih volitvah, v tem času pa večkrat spremenil politično stranko, ki je podprla njegovo kandidaturo, tokrat v bitko za prvega moža Nove Gorice ne gre.

Špacapan ne, Filipič mogoče

»Ne, tokrat definitivno ne bom kandidiral za župana, tako sem obljubil aktualnemu županu, ker sem ga na zadnjih volitvah najprej podprl in potem kandidiral tudi sam,« pravi Špacapan, ki ocenjuje, da poteza pred štirimi leti ni bila prava. »Zato bom zdaj podprl kandidaturo zdajšnjega župana Arčona,« napoveduje. Pravi še, da se o morebitni kandidaturi za mestnega svetnika še ni odločil.

Ali se bo tako kot pred štirimi leti v boj za županski stolček za NSi podal Oton Filipič, smo preverjali včeraj, a je dejal, da se v stranki glede tega vprašanja še niso odločili, češ »da so vse stvari še odprte« in da »se pogovarjajo«. Seveda pa neuradni seznam potencialnih kandidatov za župana Nove Gorice tako še ni končan, saj se mu utegne pridružiti še kdo.