Arso Geotermu (pričakovano) izdal okoljevarstveno dovoljenje

Civilna iniciativa Ustavimo fracking v Sloveniji že napovedala pritožbo.

Objavljeno
25. junij 2015 22.05
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer

Ljubljana – Agencija za okolje (Arso) je podjetju Geoterm izdala okoljevarstveno dovoljenje za novo napravo za čiščenje zemeljskega plina v Petišovcih. Dovoljenje še ni pravnomočno, saj imajo stranke v postopku mesec dni časa za pritožbo. Slednjo so že napovedali člani civilne iniciative Ustavimo fracking v Sloveniji.

Kljub temu, da je dovoljenje še nepravnomočno, se izida veselijo tako v Geotermu kot v Geoenergu, ki je do leta 2022 imetnik izključnih pravic za izkoriščanje mineralnih surovin na pridobivalnem prostoru Agencije za radioaktivne odpadke v Murski depresiji.

»V Geoenergu smo zadovoljni, da je okoljevarstveno dovoljenje, ki ga je prejel izvajalec rudarskih del Petrol Geoterm, izdano«, pravijo. Vztrajajo, da bo nova naprava za črpanje plina posodobila postopke procesiranja plina, vključitev še zadnjih dveh vrtin (Pg-10 in Pg-11, op. p.) pa bo po njihovem mnenju pomenila veliko energetsko pridobitev, saj nameravajo tam že v začetni fazi na letni ravni proizvesti med 50 in 80 milijoni kubičnih metrov plina oz. deset odstotkov državnih potreb po plinu.

Različne razlage, kaj se bo dogajalo pod zemljo

»Izdaja dovoljenja, ki je posledica večmesečne poglobljene obravnave, zagotovo predstavlja velik korak pri razvoju projekta v Petišovcih,« je zadovoljen tudi Clive Carver, predsednik uprave britanske družbe Ascent, ki je v projektu s svojim hčerinskim podjetjem Ascent Slovenija Limited Geoenergov investicijski partner. V vseh omenjenih družbah vztrajajo, da v projektu ne bo šlo za t. i. fracking oz. hidravlično lomljenje kamnin globoko pod zemljo, kar je v postopku izdaje pojasnjeval že Arso.

A v civilni iniciativi v leporečenje vpletenih, kot pravijo, ne verjamejo: »Resorni inšpektor je že leta 2012 ugotovil, da je Geoenergo v sklopu raziskav v Petišovcih izvedel poseg v prostor s postopkom hidravličnega lomljenja kamenin, za katerega ni pridobil vodnega soglasja«.

Pomembno je tudi to, še opozarjajo iz iniciative, da se je »pred izdajo dovoljenja povsem obšlo ljudi, ki živijo tukaj. Zanimivo je tudi, da so tisti, ki so prvi izpostavljali težavo glede Petrolove namere pred skoraj štirimi leti (minister Dejan Židan, poslanec Lazslo Göncz), zdaj utihnili.«

Vse kaže, ugotavljajo v iniciativi, »na popolno odsotnost resnične skrbi za okolje in ljudi. Sploh če vemo, da je koncesija podeljena za 97 kvadratnih kilometrov, površina celotne občine pa znaša 123 kvadratnih kilometrov«.

Ascent najel sedem milijonov funtov posojila

Za projekt, ki naj bi se začel, kot obljubljajo v Geotermu, v obdobju enega leta od pravnomočnosti dovoljenja, je Ascent, kot je razvidno z njihove spletne strani, pri družbi HendersonGlobal Investors Limited že najel sedem milijonov funtov posojila, ki ga mora počrpati do konec junija prihodnje leto.

***

Arso Geotermu (pričakovano) izdal okoljevarstveno dovoljenje

V tiskani izdaji Dela je bilo 26. junija 2015 na strani 2 v članku Arso Geotermu (pričakovano) izdal okoljevarstveno dovoljenje v 1. odstavku v kontekstu napačno zapisano, da je »...Geoenergo imetnik izključnih pravic za izkoriščanje mineralnih surovin na pridobivalnem prostoru Agencije za radioaktivne odpadke v Murski depresiji«.

Napaka je v tem, da Agencija za radioaktivne odpadke nima pridobivalnega prostora v Murski depresiji niti kje drugje, saj pridobivanje mineralnih surovin sploh ni naša dejavnost.

Irena Daris

Odnosi z javnostmi, Agencija za radioaktivne odpadke