Arso o vlogi občine Maribor ne ve nič

Na občini trdijo, da so poslali vlogo za vodno soglasje za polnjenje bazenov na Mariborskem otoku, a je na agenciji niso prejeli.

Objavljeno
20. maj 2015 22.01
Prazni bazeni kopališča Mariborski otok, 20.5.2015, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor

Maribor – Začetek kopalne sezone na Mariborskem otoku čez slab mesec je negotov. Na Arsu pravijo, da občina za začasno vodno dovoljenje ne bo zaprosila, zaprosi lahko le za odvzem vode iz vodovoda. Toda na Arsu zahteve niso prejeli, čeprav na občini trdijo, da so jo poslali.

Pred sezono se je zapletlo, ko je Agencija RS za okolje (Arso) zavrnila vlogo za odvzem vode iz vodnjakov na Mariborskem otoku. Toda Anton Knez, direktor Športnih objektov Maribor (ŠOM), ki upravljajo kopališče, je optimističen. Zatrdil je, da je občina že podala vlogo za prvi vodnjak, ko bo rešena, jo bo lahko še za drugega. »Mislim, da ne bo problemov. Zadeve gredo v pravo smer.«

Tudi iz občinske službe za odnose z javnostjo so odgovorili, da sta občinska urada za šport ter komunalo, promet in prostor skupaj s ŠOM v skladu z navodili oziroma predlogi rešitev, ki jih je nakazal Arso, 22. aprila vložila dve vlogi za pridobitev vodnega dovoljenja za neposredno rabo za preskrbo s pitno vodo, ki se izvaja kot gospodarska služba. Po podatkih, ki jih je ŠOM občini posredoval 18. maja, je na Arsu vse pripravljeno za izdajo vodnega dovoljenja, agencija potrebuje le še soglasje zavoda za varstvo narave.

Kje se je izgubila zahteva

A pojasnilo vodje službe za odnose z javnostjo na Arsu Verice Vogrinčič ne pušča nobenega dvoma. Zapisala je, da Mestna občina Maribor (MOM) zahteve za izdajo vodnega dovoljenja še ni vložila. Ker je Arso vlogo MOM za odvzem vode iz vodnjakov na Mariborskem otoku zavrnil že 31. decembra lani, občina te vloge tudi ne bo podala še enkrat, pravi Vogrinčičeva. Po njenih besedah lahko zaprosi le za odvzem vode iz javnega vodovoda.

»Odvzem vode iz javnega vodovoda ni možen, ker ni urejena povezava od križišča v Kamnici proti otoku,« je povedal direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač. Po njegovem bi bilo treba zgraditi povezavo do mostu in čez most na otok, za kar je treba pridobiti gradbeno dovoljenje.

Prelaganje odgovornosti

Vodnjaka za rabo vode za bazene edinega javnega kopališča v mestu in za gostinski del na Mariborskem otoku sta bila zgrajena leta 1930. Od takrat dalje je eden omogočal polnitev bazena, drugi pa vodo za objekte na otoku v poletni sezoni (približno tri mesece). Iz vodnjakov vode po novem v bazene ni več dovoljeno nalivati, ker so na Arsu ugotovili, da se nahajajo na najožjem vodovarstvenem območju virov pitne vode, kjer je raba podzemne vode, razen za javno preskrbo s pitno vodo, prepovedana.

Na to »podrobnost« je predstavnik Arsa mariborske občinarje opozoril že novembra lani, a se do pred mesecem, ko smo za občinsko nerodnost izvedeli mediji, ni zgodilo nič. Na mestni občini se izgovarjajo, da je za fiasko kriv upravljavec kopališča, javni zavod ŠOM, medtem ko je njegov direktor Knez dejal, da mora postopek voditi občina, ki so ji tudi predali vso dokumentacijo. »Zdaj mora Mariborski vodovod upravljanje obeh vodnjakov, eden je za kopalno vodo in eden za pitno, prevzeti nase,« je dejal Knez. Kot je dodal, bo to za ŠOM pomenilo, da bodo imeli z vodo več stroškov, saj so doslej vodnjaka uporabljali kot lasten vir in so plačevali samo vodno povračilo državi.

Vsaj začasno dovoljenje

»Logično bi bilo, da Mariborski vodovod prevzame vodnjaka na otoku, saj imamo v upravljanju že dva druga, ki služita preskrbi z vodo oziroma bogatenju podtalnice na Vrbanskem platoju. Vodo bi lahko tako kot vsa leta doslej črpali ter uporabljali tudi za bazene in pitno vodo za objekte,« je pojasnil Danilo Burnač. Po njegovih informacijah se mestna občina pogovarja z ministrstvom za okolje in prostor za izdajo vodnega dovoljenja, vsaj začasnega, da bi lahko poletno kopalno sezono izvedli kot prejšnjih 85 let. Kopalne sezona na Mariborskem otoku naj bi se začela 14. junija.