Avstrijec iz Blejskega jezera potegnil soma velikana

V Ribiški družini Bled so bili o ulovu obveščeni šele po tem, ko je avstrijski ribič ulov že razkosal.

Objavljeno
06. avgust 2014 22.45
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Bled − Avstrijski ribič si bo letošnje počitnice na Bledu zapomnil po kapitalnem ulovu, saj je iz globin Blejskega jezera pri veslaškem centru potegnil 245 centimetrov dolgega soma, ki je za skoraj pol metra daljši od do zdaj uradno največjega na Bledu ujetega soma.

Predsednik Ribiške družine Bled Samo Novak je povedal, da dolžine ujetega soma uradno niso izmerili, prav tako ga niso stehtali, tako da gre le za neuradni rekord. Po ogledu fotografij soma je Novak, ki je sicer na dopustu, ocenil, da je ujeti som tehtal precej prek 60 kilogramov.

Tehtanje in meritve ujete ribe opravi pooblaščena ribiška organizacija, v tem primeru Ribiška družina Bled. O kapitalnem ulovu so bili obveščeni šele po tem, ko je avstrijski ribič ulov že razkosal. Ker ga niso uradno izmerili, Novak obžaluje, da so zamudili najlepšo priložnost, da bi se v ribiškem svetu postavili s takšno trofejo. Tovrsten kapitalni ulov je vse prej kot pogost pojav, ne le v Sloveniji. Novak pravi, da ujeti som lahko predstavlja tudi neuradni slovenski rekord, saj je imel uradno izmerjeni največji do zdaj ujeti som centimeter manj, torej 244 centimetrov.

V Blejskem jezeru plavajo številni veliki somi (kar je znano tudi kopalcem, ki so se na Bledu že srečali z največjo sladkovodno ribo), tako da domačih ribičev ulov ni presenetil. Bilo je le vprašanje časa, kdaj bo kateremu od številnih ribičev, ki obiskujejo Bled, uspel takšen ulov na trneku, je dejal Novak.

Največji doslej ujeti in uradno izmerejeni som na Bledu je imel proti trofeji avstrijskega ribiča »komaj« 198 centimetrov in je bil tako skoraj pol metra krajši.

Poleg soma je v Blejskem jezeru mogoče ujeti še ščuko, smuča, krapa, jezersko postrv, klena, linja in še več drugih vrst rib. V jezeru po podatkih Ribiške družine Bled živi 19 različnih ribjih vrst.