Avtobusi z manjšimi zamudami

Avtobusni promet je začel potekati bolj ali manj normalno, počasi je začel delovati tudi železniški promet.

Objavljeno
05. februar 2014 14.58
De. P., Delo.si/STA
De. P., Delo.si/STA

Ljubljana - Avtobusni promet po državi danes poteka bolj ali manj normalno, z izjemo skrajnega zahoda države, je dejal prometnik na ljubljanski avtobusni postaji Romeo Cah. Do Polhovega Gradca, Šentjošta in Žirov avtobusi po njegovih informacijah ne vozijo, preostale linije obratujejo po običajnem voznem redu. Zamude so minimalne, je povedal.

Počasi se normalizira tudi železniški promet po državi, a na nekaterih odsekih še nastajajo zamude.

Zaradi dodatnih težav pri odstranjevanju posledic žledenja na železniški infrastrukturi bo železniški promet v okviru prometnih možnosti in razpoložljivih vozil, vozil z dizelsko vleko in nadomestnim avtobusnim prevozom.

Vozni red:

Notranji promet

Proga Ljubljana - Zidani Most - Dobova:

vzpostavljena je električna vleka, promet lokalnih vlakov se praviloma izvaja po veljavnem voznem redu.

Proga Zidani Most - Maribor

Na relaciji Zidani Most - Celje sukcesivno vključujemo elektromotorne garniture. Na celotni progi oziroma na odseku Celje - Maribor se promet delno še opravlja z dizelsko vleko v okviru prometnih možnosti in razpoložljivih kapacitet. Možne so manjše zamude.

Proga Celje - Velenje:

celotna proga je odprta za potniški promet.

Proga Maribor - Prevalje:

na odseku Ruše - Prevalje je organiziran nadomestni avtobusni prevoz. Avtobusi ne ustavljajo na postajališčih; Sv. Danijel, Trbonje, Sv. Vid, Vuhred elektrarna, Ožbalt, Fala. Nadomestni avtobusi ustavljajo ob regionalni cesti Prevalje - Maribor, na odcepih za postajališča

Proga Ljubljana - Jesenice:

Na odseku Ljubljana - Kranj bo promet z elektromotornimi vlaki vzpostavljen jutri zjutraj. Na odseku Kranj - Jesenice se bo promet opravljal v okviru razpoložljivih dizelskih kapacitet. Prestopne zveze v Kranju bodo zagotovljene v največji možni meri. Možne so zamude.

Proga Ljubljana - Sežana:

Danes zvečer, za potniški promet z električno vleko odpiramo odsek Ljubljana - Borovnica. Možne so še manjše zamude.

Nadomestni avtobusi bodo do preklica vozili na relaciji Ljubljana - Sežana in nazaj. Ustavljajo na postajah (lokacijah): Ljubljana, Ljubljana Tivoli (pri odcepu za postajališče), Logatec, Rakek pri piceriji Portos (kombi prevoz), Postojna, Divača, Sežana in obratno.

Za postaji Prestranek in Pivka je za povezave v smeri Sežane oz. Kopra organiziran iz Postojne poseben avtobus. Avtobus na relaciji Pivka - Postojna - Pivka vozi 15 min do polne ure s postaje Pivka in 15 min po polni uri s postaje Postojna, s prvim odhodom iz Pivke ob 4.45 ter iz Postojne ob 5.15, zadnja vožnja ob 22.15 Postojna - Pivka. Za potnike postaje Prestranek ustavi na avtobusnem postajališču pri gostilni Na mostu. Avtobusi oz. kombiji NE ustavljajo na naslednjih postajah oz postajališčih: Verd, Planina, Prestranek, Košana, Gornje Ležeče, Povir, Kilovče in Narin.

Prav tako so z avtobusi nadomeščeni vlaki v Koper, Ilirsko Bistrico in na Reko.

Proga Pivka - Ilirska Bistrica (d.m.) je zaradi žledu in podrtih dreves še vedno zaprta. Organiziran je nadomestni avtobusni prevoz.

Proga Nova Gorica - Jesenice:

kljub napovedim železniški promet na odseku Jesenice - Bohinjska Bistrica še ne bo vzpostavljen. Organiziran je nadomestni avtobusni prevoz. Avtovlaki ne vozijo.

Na ostalih progah promet poteka v skladu z voznim redom, pričakovati je manjše zamude.

Mednarodni promet

Mednarodni vlaki iz smeri Beljak/Villach imajo zaradi obvoznih prog v Avstriji predvidoma od 200 - 300 minut zamude ob prihodih v Slovenijo - na relaciji Beljak / Villach - Jesenice - Ljubljana se opravlja nadomestni avtobusni prevoz. Posledično zaradi tega zamujajo ob odhodu tudi vlaki proti Zagrebu in Beogradu. Proga Podrožca / Rosenbach - Beljak / Villach bo predvidoma zaprta do četrtka, 6. februarja, do 12. ure.

Vlaki iz Hrvaške in za smer Avstrija nimajo zamud, razen v primeru nepredvidenih prometnih razmer na področju Hrvaške.

Mednarodni potniški promet na prehodu Maribor - Špilje / Spielfeld Strass - Dunaj, se po progah SŽ do postaje Špilje/Spielfeld Strass odvija z vlaki, na avstrijski strani je v obeh smereh organizirana zveza s prestopanjem. Proga Spielfeld Strass - Gradec /Graz bo predvidoma zaprta do sobote, 8. februarja, do 24. ure.

Za nočna vlaka MV 414 (Beograd-Ljubljana-Zürich) in EN 498 (Zagreb-Ljubljana-München) je na relaciji Ljubljana - Jesenice - Beljak (Villach) v obeh smereh organiziran nadomestni avtobusni prevoz.