Avtomobilom bodo vzeli in dali pešcem

Na novomeški trg prihajajo arheologi, sledi celovita prenova. Upajo na najdbe iz halštatske dobe.

Objavljeno
01. september 2017 15.33
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Novo mesto – Obsežne arheološke raziskave na novomeškem Glavnem trgu in Rozmanovi ulici so bile napovedane že za prvo polovico tega meseca, a se to najbrž še ne bo zgodilo. Včeraj je zasedala strokovna komisija za arheološke raziskave in izdala pozitivno mnenje h kulturnovarstvenemu soglasju, minister za kulturo pa ima zdaj 30 dni časa, da soglasje podpiše.

Arheologi bodo v predvidoma 75 dneh temeljito prečesali staro mestno jedro, nato pa bo prišla na vrsto njegova celovita in dolgo pričakovana prenova. Novomeški župan Gregor Macedoni je povedal, da je naložba pomembna za razvoj tako tega dela mesta kot celotne občine. »Glavni trg bo lahko spet zaživel v vsem svojem sijaju in postal prostor druženja in srečevanja,« je prepričan Macedoni.

Glavna značilnost središča Novega mesta po prenovi bo predvsem omejitev prometa, zlasti tranzitnega. Dostopnost z avtomobili bo še mogoča, vendar bodo številne površine na videz prijaznejše in namenjene predvsem pešcem in kolesarjem. Na dveh tretjinah trga bo po prenovi še potekal promet, ki pa bo enosmeren, kar velja tudi za Kandijski most, po katerem se bo mogoče samo odpeljati iz mestnega jedra. Promet bo potekal mimo tržnice po levi strani Florjanovega trga na Glavni trg od tam pa proti Rozmanovi ulici. Na Glavnem trgu bodo tudi v celoti obnovili infrastrukturno omrežje. To pomeni, da se bo vsa infrastruktura, ki je zdaj pod zemljo, združila v jašek oziroma kolektor, ki bo visok 3,3 metra in širok dva metra. Na celotnem območju bo položenih približno 700.000 granitnih kock, ki jih bo treba na prihodnje gradbišče pripeljati s 40 vlačilci. Litoželezni pokrovi jaškov ne bodo več vidni, višina cestišča pa se bo deloma prilagodila objektom, kar bo polepšalo videz trga in ga funkcionalno približalo prebivalcem, je povedala Meta Retar z novomeške občine.

Gradilo bo novomeško podjetje CGP, naložba pa bo stala 5,6 milijona evrov (brez DDV), pri čemer občina pričakuje, da bo 80 odstotkov finančnih sredstev pridobila iz državnih virov in evropskih kohezijskih skladov v sklopu mehanizma celostnih teritorialnih naložb.

Pričakujejo bogate najdbe

Preden pa bo po dobrem letu dni gradnje staro mesto jedro zasijalo v popolnosti, bo treba skladno s predpisi območje temeljito arheološko raziskati. Vrednost del je 220.000 evrov (brez DDV), izvajalo pa jih bo podjetje PJP iz Slovenske Bistrice, ki ima bogate izkušnje s podobnimi deli v Kranju. Ker je Glavni trg multiperiodno najdišče, arheologi pričakujejo najdbe iz prazgodovinske do rimske dobe in tudi mlajših obdobij. Na podlagi spomladanskih predhodnih arheoloških raziskav so arheologi prepričani, da je bilo območje Glavnega trga naseljeno že v halštatski dobi oziroma v starejši železni dobi, kar je presenetilo strokovno javnost, saj so to obdobje do takrat omejevali le na območje Marofa in proti Kapitlju. Takrat so naleteli na številne delce keramike iz tega obdobja, poleg tega so odkrili tlakovano cesto s kolesnicami iz srednjeveškega obdobja in med drugim novčiče iz leta 1676, krajcar iz leta 1816 in pet centov iz leta 1822 z oznako kraljevine Lombardije. Arheologi bodo vse najdbe predali Dolenjskemu muzeju.