Rejništvo: odvetnik zanika, da bi bil 
v ozadju prizadevanja denar

Stara starša sta dobila odločbo o vlogi za rejništvo, 
država je po odvetnikovih besedah s tem priznala napako.

Objavljeno
12. april 2016 19.26
TOPSHOT-FBL-EURO-2016-SWE-LANDSCAPE-PITCH
Sonja Merljak
Sonja Merljak

Ljubljana - Dedka in babice pri vlogi za rejništvo ni vodil materialni interes, pravi odvetnik Velimir Cugmas. Zanikal je tudi, da bi bila druga hči njegovih varovancev del družine dedka in babice, saj da živi v zunajzakonski zvezi s partnerjem na drugem naslovu, pri starših ima le stalno prebivališče.

Odvetnik poudarja, da sta stara starša pravno neuka človeka, zato sta ravnala, kot so jima svetovali v centru za socialno delo. »Za vlogo za rejništvo sta se odločila, ker ju je tako poučila država oziroma v njenem imenu CSD Velenje in Slovenj Gradec.« Nihče ju ni podučil, pravi odvetnik, da bi jima lahko bila otroka dodeljena tudi po tretjem odstavku 105. člena zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. V tem primeru bi jima ju lahko dodelilo v vzgojo in izobraževanje sodišče. »Vzgojo in skrb za otroka sta dejansko izvrševala do 30. marca, zato želita biti tudi imenovana za rejnika,« je še pojasnil Cugmas.

Hči, ki naj bi živela z njima, ima po odvetnikovih besedah pri njiju zgolj stalno prebivališče, in to zaradi sina, ki še obiskuje šolo v Slovenj Gradcu, sicer pa živi v zunajzakonski zvezi s partnerjem na drugem naslovu.

Dodal je, da je babica danes prejela odločbo o svoji vlogi. S tem je, kot pravi, država priznala svojo napako, ki jo je sprva zanikala oziroma - skozi besede inšpekcije - ugotavljala, da je ni bilo.

Z ministrstva pojasnila, ali so z odločbo priznali napako, nismo dobili.

Direktor socialne inšpekcije Peter Stefanoski pa pravi: »Socialna inšpekcija je preverjala ravnanje centra, in ne ministrstva. Center ni imel pozitivnega mnenja, da je rejništvo teh dveh starih staršev v korist mladoletnih otrok, zato ga tudi ni mogel posredovati ministrstvu. V zakonu piše, da se kandidata v evidenco rejnikov vpiše le, če je kandidat podal vlogo in če je otrokov center izdal pozitivno mnenje. Ne spomnim se primera, da bi ministrstvo izdalo odločbo, s katero bi zavrnilo vpis v evidenco rejnikov, ker je bilo določilo zakona doslej tolmačeno, da se kandidate vpiše v evidenco, če so izpolnjeni pogoji, sicer pa ne.«