Bela stavka poteka, pogovori tudi

Iniciativa zdravnikov in sindikat Praktik.um pri Borutu Pahorju. Prihodnji teden še srečanje pri premierki.

Objavljeno
01. julij 2013 22.43
Diana Zajec, zdravje
Diana Zajec, zdravje

Ljubljana - Zdravnike, ki zaradi vse bolj zevajočih sistemskih vrzeli v zadnjem času glasno bijejo plat zvona, je danes sprejel predsednik države Borut Pahor, prihodnji teden pa se bodo, resda v nekoliko drugačni zasedbi, sestali tudi s premierko Alenko Bratušek.

Borut Pahor meni, da so urejanje zdravstva, njegove dostopnosti, delovanje zdravstvenega sistema in skrb za paciente med najpomembnejšimi vprašanji prihodnosti, saj govorijo tudi o tem, kako se bo razvijala naša družba.

Predstavnikom Iniciative zdravnikov za vzpostavitev transparentnosti in strokovnosti javnega zdravstva (Danijel Bešič Loredan, dr. Erik Brecelj, dr. Valentina Prevolnik Rupel in dr. Jurij Žurej), ki so Pahorju že pred časom posredovali prošnjo za avdienco, sta se danes v imenu sindikata Praktik.um pridružila še Igor Muževič in Nevenka Kopčavar Guček, Pahor pa je na pogovor povabil tudi ministra za zdravje Tomaža Gantarja.

Kot je za Delo povedal Erik Brecelj, je bila ključni moment za današnji skupni pogovor s Pahorjem pobuda za pomilostitev pred kratkim obsojene zdravnice družinske medicine, »ki je bila po mojem mnenju žrtev sistema. In to se pri nas dogaja pogosto. Zato je končno treba nekaj narediti.«

Obsojena zdravnica pričakuje možnost, da sodnik odločitev o zapornem prestajanju kazni prevrednoti v družbeno koristno delo. Ker bo sprožen postopek za pomilostitev (tudi ta bi bila, tako kot omenjena obsodba, precedenčna) in ker potem sodnik to posreduje predsedniku države, pa je, tako predsednik sindikata Praktik.um Igor Muževič, »dobro, če je predsednik z nastalim problemom seznanjen že prej, kajti eno je pravo, drugo pa je pravica«.

Obsojena zdravnica je usodnega dne, ko sta v istem času njeno pomoč potrebovala dva urgentna bolnika, sočasno pokrivala štiri delovišča. To je, kot opozarjajo zdravniki, le ena od dopuščenih sistemskih anomalij, ki je splošne in družinske zdravnike prignala na rob zmogljivosti, varnosti in izgorelosti.

Tudi zato so danes začeli belo stavko, med katero bodo svoje delo sicer nemoteno opravljali, pri tem pa bodo bistveno bolj dosledno upoštevali zakonodajne okvire in strokovne standarde. To pomeni, da bodo težjim bolnikom namenjali več časa, za manj nujne primere pa bodo pisali napotnice.

»To odločitev razumem kot krik obupanih. In jo povsem podpiram. Že leta smo opozarjali na preobremenitve in nepravilnosti, zlasti v družinski medicini. Na drugi strani pa smo naleteli samo na nemost in gluhost odgovornih – in tako smo že 22 let brez mreže na primarni ravni. Nič nenavadnega, da je zdravnikom splošne in družinske medicine zdaj povsem prekipelo,« meni predsednik zdravniške zbornice prim. Andrej Možina.

Danijel Bešič Loredan je po srečanju povedal, da se bo Pahor, ki pobude iniciative sprejema kot pozitivne »in pričakuje, da bo vlada vendarle naredila korak naprej, da se bo reforma začela prej, preden zdravstveni sistem razpade v smislu javnega dostopa do zdravstvenih storitev«, o tej problematiki pogovoril tudi s premierko, še pred srečanjem Bratuškove z zdravniki.

Minister za zdravje Tomaž Gantar pa opozarja, da bo vsaka stran morala biti pripravljena na kompromise in da bo treba najti konsenz, »sicer bo nam grozilo to, kar se je dogajalo v vseh preteklih letih, ko so bili zakoni pripravljeni, sprejet pa ni bil noben. Mislim, da bi bila takšna rešitev v stiski, v kateri je zdravstvo, daleč najslabša.«