Betnava v stečaj, nadškofija 
krivi Vegrad

Proti podjetju Betnava, ki je v lasti petih duhovnikov, je mariborsko okrožno sodišče uvedlo stečajni postopek.

Objavljeno
10. maj 2012 21.30
R. G., Maribor
R. G., Maribor

Maribor – Stečajni upravitelj je postal Leon Benigar Toših, ki vodi tudi stečaj SCT. Kot so sporočili iz Nadškofije Maribor, so se družbeniki seznanili z informacijo, da ne obstaja najmanj 50-odstotna verjetnost, da bi bilo mogoče uspešno izvesti finančno prestrukturiranje družbe. Upniki lahko terjatve prijavijo najpozneje do 9. avgusta.

Po poročanju Dnevnika ima družba za najmanj osem milijonov evrov obveznosti, kar je veliko več, kot je vrednost premoženja v stečajni masi.

»Po stečaju glavnega izvajalca Vegrada, ki je s svojim ravnanjem družbi Betnava in dvorcu Betnava povzročil veliko škodo, se je družba Betnava ves čas trudila rešiti nastalo situacijo, vendar žal to ni bilo mogoče,« so krivdo za stečaj v nadškofiji naprtili propadlemu velenjskemu gradbincu, ki ga je vodila Hilda Tovšak.

Z Vegradom je namreč Betnava sklenila posel za obnovo dvorca, a iz vsega skupaj ni bilo nič, saj je šel Vegrad v stečaj, poleg tega pa je Betnava ostala še brez (evropskega) denarja, ki ga je nakazala Vegradu za obnovo.

Ministrstvu za gospodarstvo je dobra dva milijona vrnila s pomočjo mariborske nadškofije. Kot smo poročali, je poleg tega okrožno sodišče odločilo, da mora Betnava družbi Prvi faktor plačati skoraj 1,8 milijona evrov in zamudne obresti. Tudi v tem primeru je v zgodbo vpleten Vegrad, ki je terjatev odstopil Prvemu faktorju, ta pa jo je izterjal po sodni poti.