Bitka za novomeško univerzo v Ljubljani

Poslanci imajo 300-stranski elaborat za Univerzo Novo mesto. Z delom bi lahko začeli že v novem študijskem letu.

Objavljeno
11. februar 2014 22.06
lindic/led na krki
Zdenka Lindič-Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič-Dragaš, Novo mesto

Novo mesto – V Univerzitetnem in raziskovalnem središču Novo mesto so pripravili elaborat Univerza v Novem mestu in člani senata konzorcija načrtovane univerze že zbirajo podpise poslancev za njegovo obravnavo. Peta državna univerza bi lahko zaživela v letu dni.

Prizadevanja za ustanovitev univerze potekajo že od leta 1995. Ker uspeha ni bilo, je novomeška občina za pripravo vseh strokovnih izhodišč zanjo leta 2006 ustanovila Univerzitetno raziskovalno središče, predlani pa so oblikovali konzorcij za izvedbo postopkov za ustanovitev univerze. »V Novem mestu, središču gospodarsko najmočnejše regije v Sloveniji, bi lahko bila tretja javna univerza. Žal piko na i postavljamo šele zdaj. Elaborat, ki vsebuje vse potrebno za ustanovitev, smo pripravili v zadnjega pol leta,« je povedal predsednik senata konzorcija Univerze Novo mesto Janez Usenik.

Zdaj se bitka za novomeško univerzo seli v Ljubljano. Z elaboratom za ustanovitev univerze v Novem mestu seznanjajo poslanske skupine v državnem zboru. Ta mora obravnavati pobudo in sprejeti sklep oziroma odlok, ker v Novem mestu hočejo javno univerzo. »Nič nimamo proti zasebni in če jo kdo hoče, naj jo naredi. Mi bi radi javno univerzo, saj menimo, da je šolstvo, vsaj večji del, državna zadeva,« je poudaril Usenik.

Ustanovitev javne univerze v Novem mestu podpirajo številne občine v Jugovzhodni Sloveniji, območni gospodarski in obrtno-podjetniške zbornice ter regijski razvojni sveti. S prizadevanji hitijo zaradi priprave novega zakona o visokem šolstvu, ki bi, če bi bil sprejet (prej), za dlje časa onemogočil ustanovitev novomeške javne univerze.

Po znanih podatkih bo novi zakon zelo zaostril pogoje za nastanek nove univerze. Še bolj od zahtevanih petih fakultet različnih strokovnih in znanstvenih področij jih v Novem mestu čudi zahteva po 81 redno zaposlenih. »Nobena od sedanjih slovenskih univerz jih ob ustanovitvi ni imela toliko. Številko bi lahko delili s tri, pa bi nova univerza lahko normalno zaživela,« je dejal Janez Usenik.

Univerza v Novem mestu bo po besedah Usenika vitka. Za začetek bo združevala delujoče tri fakultete (za informacijske in organizacijske študije ter za industrijski inženiring) in eno visoko šolo (za upravljanje podeželja), imela bo raziskovalni inštitut, knjižnico in sploh vse, kar pritiče univerzi.

Njihovi programi bi prišli v nacionalni program visokega šolstva, v njih pa bi se lahko izobraževali tudi mladi in ne le izredni študenti. Prednost nove slovenske univerze bi bila tudi povezava z uspešnim gospodarstvom v širši regiji. »To napaja pol državnega proračuna. Že zato tri milijone evrov, kolikor bi državo stala novomeška univerza na leto, ne bi smel biti problem,« je prepričan Usenik.