Blejski otok: ministrstvo bo zahtevalo prednostno obravnavo

Za sodišče Blejski otok ni zadeva, ki bi jo obravnavali prednostno. Kranjsko sodišče bi o tožbi države odločalo šele prihodnje leto.

Objavljeno
11. september 2011 19.27
Posodobljeno
12. september 2011 06.00
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Jesenice – Obravnava tožbe države proti župniji Bled in nadškofiji Ljubljana zaradi Blejskega otoka se bo na kranjskem okrožnem sodišču nadaljevala šele v prihodnjem letu, je sporočil Mihael Kersnik, predsednik kranjskega okrožnega sodišča. Kot je dejal, je namreč razpravljajoča sodnica menila, da ne gre za prednostno zadevo, zato jo bo obravnavala po vrstnem redu pripadlih zadev. Na ministrstvu za kulturo za takšno odločitev sodišča niso vedeli, napovedali pa so, da bodo zahtevali prednostno obravnavo.

Na ministrstvu že ves čas vztrajajo, da bi moralo sodišče o tej zadevi odločati prednostno, je dejala Bojana Leskovar, vodja službe za odnose z javnostmi na ministrstvu za kulturo. Po njenih besedah bodo od državnega pravobranilstva, ki v sodnem postopku zastopa interese ministrstva, zahtevali, naj se na odločitev sodišča pritoži in zahteva prednostno obravnavo.

Neposredno pred koncem mandata vlade Janeza Janše leta 2008 je tedanji minister za kulturo Vasko Simoniti podpisal sporazum, s katerim je država Blejski otok dala za 45 let v najem, objekte na njem pa v last župniji Bled oziroma ljubljanski nadškofiji. Na ministrstvu za kulturo se s tem sporazumom ne strinjajo in s tožbo zahtevajo, da se razveljavi. Kot so že pred časom pojasnili na ministrstvu, bi v primeru, da sodišče spora ne bi rešilo v mandatu zdajšnje vlade in bi nova vlada z drugačnim stališčem do tega vprašanja tožbo umaknila, država izgubila možnost, da bi zaradi lastništva nepremičnin še lahko tožila nadškofijo in župnijo.

Obravnava o tožbi države se je začela že konec marca letos, a je že po prvi obravnavi sodnica Janja Roblek odločila, da tožbeni zahtevek državnega pravobranilstva zavrne, saj bi moralo to vložiti tožbo proti obema podpisnikoma sporazuma, proti župniji Bled in nadškofiji Ljubljana, in ne le proti župniji.

Mihael Kersnik je pojasnil, da je Republika Slovenija po državnem pravobranilstvu popravljeno tožbo zoper župnijo Bled in nadškofijo Ljubljana vložila sredi junija letos zaradi ugotovitve ničnosti sporazuma, razveljavitve vknjižbe lastninske pravice in stvarne služnosti, s podrednim zahtevkom na ugotovitev ničnosti sporazuma in izstavitve zemljiškoknjižne listine.