Bo afera z maskami prinesla nov obraz slovenske politike?

Oglasil se je Sebastjan Selan, nekdanji direktor Sove, ki naj bi bil po nekaterih trditvah v ozadju vpleten v dogajanje s snemanjem telefonskega klica gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.
Fotografija: Sebastjan Selan, nekdanji obveščevalec, pravi, da resno razmišlja o vstopu v politiko. FOTO: Boris Šuligoj 
Odpri galerijo
Sebastjan Selan, nekdanji obveščevalec, pravi, da resno razmišlja o vstopu v politiko. FOTO: Boris Šuligoj 

V letih 2009 in 2010 so prek NLB potekale nenavadne iranske transakcije, prek katerih so prenakazali skoraj milijardo dolarjev. Transakcije so se dogajale v času, ko je Slovensko obveščevalno-varnostno službo (Sova) vodil direktor Andrej Rupnik, ki ga je na to mesto imenoval sedanji premier Janez Janša. 

Sebastjan Selan je postal direktor Sove konec julija 2010. Kot pravi, je takoj »izvedel vse potrebne obveščevalne aktivnosti glede te problematike«, kar je pojasnil tudi pristojni parlamentarni komisiji. Prav njegovi postopki so najverjetneje preprečili kakršnokoli nadaljevanje teh zadev, ocenjuje zdaj.

Kot deveti direktor je bil na čelu agencije od julija 2010, ko ga je imenovala vlada Boruta Pahorja, odšel pa je v začetku leta 2012, preden bi ga krivdno odstavila vlada Janeza Janše. Notranja revizija je namreč odkrila nepravilnosti pri opremljanju enega od Sovinih stanovanj v Ljubljani, kar pa se je kasneje, pravi Selan, v preiskavi izkazalo za neresnično in zavajajoče.

Preden je postal prvi obveščevalec v državi, je vodil Sovin center v Kopru, pred tem je vodil več različnih oddelkov in delal kot obveščevalec na gospodarskem področju, v Sovi pa je bil zaposlen od leta 1999.

V enem od intervjujev je kot direktor Sove izjavil, da spremljajo vse večje aktivnosti v povezavi s tujino, ki lahko na gospodarskem področju škodljivo vplivajo na interese Slovenije.

Morda držijo navedbe, da so iranske transakcije potekale tudi z vednostjo tujih obveščevalnih služb, ki imajo raje, da denar potuje prek bančnih računov, saj ga je tako lažje spremljati in nadzorovati, kot gotovinske transakcije.

Nato se je preselil v gospodarstvo. V javno dostopnih bazah podatkov je mogoče najti podatke, da je bil na več vodstvenih funkcijah v različnih podjetjih (M kapital, M naložbe, Delo prodaja, Terme Čatež in Marina Portorož), vsa so iz mreže DZS Bojana Petana, ki je bil v preteklosti tesno povezan z vrhom LDS.

Ustanovil je tudi svojo družbo za poslovno svetovanje S-TEAMS v domačem Logatcu ter je v Brežicah tudi polovični lastnik družbe 3MARAN, ki se ukvarja s trgovino na debelo pri prodaji bivalnih plovil, nameščenih v portoroški marini. 

Zdaj ga nekateri mediji in naši sogovorniki vidijo v ozadju dogajanja na zavodu za blagovne rezerve

Minister za gospodarstvo na Brniku, ko so v Slovenijo prispele zaščitne maske. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Minister za gospodarstvo na Brniku, ko so v Slovenijo prispele zaščitne maske. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Na vprašanja nam je odgovoril pisno. 
 

Ali poznate Ivana Galeta, ste bili kdaj v stiku z njim?


Ne, ne poznam gospoda Ivana Galeta in nikoli nisem bil v stiku z njim.
 

Ali poznate Antona Zakrajška, nekdanjega direktorja zavoda za blagovne rezerve?


Ne, ne poznam gospoda Antona Zakrajška in nikoli nisem bil v stiku z njim.
 

Kako komentirate navedbe, da ste v ozadju snemanja pogovorov z ministrom Zdravkom Počivalškom na zavodu za blagovne rezerve?


To je popolnoma neresnična in škodljiva informacija, zaradi katere bom izvedel vse potrebne pravne postopke zoper avtorje in odgovorne osebe.
 

Ali ste kakorkoli povezani z družbama MD Global, Oeco ali Sla marketing, kako, ali ste podpisnik kakšne pogodbe z zavodom?


Ne, nisem in nisem nikoli bil v nobeni povezavi z omenjenimi podjetji ter tudi nisem podpisnik nobene pogodbe z zavodom za blagovne rezerve.
 

Ali ste politično kakorkoli dejavni?


Ne, trenutno nisem politično aktiven. Situacija z lažnimi in pompoznimi obtožbami proti meni, namenjenimi preusmeritvi pozornosti javnosti od napak in škodljivih aktivnosti trenutne vlade, pa je še dodatno utrdila moje prepričanje, da je politična in gospodarska situacija v Sloveniji na kritični ravni. Zato resno razmišljam o tem, da bi se aktivno vključil v politično življenje zato, da preprečim nadaljnjo gospodarsko škodo, ki se dela Sloveniji, in da opozorim na vse politične aktivnosti, ki vodijo v smer, ki ni dobra za prihodnost demokracije v naši državi.
 

Napovedujete novi »novi obraz« slovenske politike?


Glede politične stranke je za zdaj prehitro govoriti. Obstajajo pa vse opcije.

Komentarji: