Bo rudniška hči M&P postala zasavski Mercator?

M&P naprodaj za milijon, pred kratkim so samo naselje na Rabu prodajali za 1,3 milijona evrov.

Objavljeno
06. avgust 2014 20.13
suhadolnik stavka
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Rudnik Trbovlje-Hrastnik (RTH) v postopku prisilne poravnave obupno išče kupce za svoje premoženje: jutri se bo iztekel rok za javno zbiranje ponudb za hčerinsko družbo M&P z edinim strateškim premoženjem turističnim naseljem na Rabu. Zanjo želijo iztržiti milijon evrov. Verjetnost, da jo bodo prodali kot celoto, je majhna; če jo bodo hoteli prodati po delih, bo moral M&P najprej v likvidacijo.

V RTH za zdaj ne odstopajo od načrtovanega. Direktor Bojan Jelen pravi, da bodo v ponedeljek pregledali prispele ponudbe o nameri nakupa in se potem odločali, kako naprej: »V načrtu finančnega prestrukturiranja smo predvideli priliv od prodaje družbe M&P.« Po dostopnih podatkih je edini resni interesent zanjo sedanji najemnik objektov na Rabu domačin Vinko Debelić. Da drugih interesentov ni, med vrsticami priznava tudi Jelen: »Vsakogar, ki vpraša za prodajo M&P, ne morem razumeti kot interesenta za nakup. Debelićevi pa so napovedali pregled poslovne dokumentacije, kar razumem kot resnost kupca.«

Dotrajan dom

Da z Rabom mislijo resno, je za Delo potrdila tudi Nada Debelić, sicer Trboveljčanka, ki se je pred leti preselila na Rab, kjer z možem in dvema sinovoma uspešno vodijo turistično in gostinsko podjetje. Debelićevi so naselje RTH prvič najeli to sezono in so s stalno od 70- do 80-odstotno zasedenostjo zadovoljni: »Pokrili bomo stroške najema.« Manj navdušeni so nad stanjem objektov. »V dveh mesecih smo porabili 40.000 evrov,« pravi Debelićeva. Toliko so bili prisiljeni vložiti v dotrajano ostrešje in v inštalacije, da so lahko sploh sprejeli goste.

Debelićeva meni, da je milijon evrov za dotrajano naselje »odločno preveliko pričakovanje RTH«. Niso še trdno odločeni, ali bodo ponudbo o nameri nakupa poslali, nekoliko jih bega tudi razpisna zahteva o 100.000 evrov visoki brezpogojni bančni garanciji oziroma varščini za resnost ponudbe z veljavnostjo do 31. januarja 2015, saj iz razpisa ni jasno razvidno, v kolikšnem času bo RTH odločitev sprejel. Debeličevim se bo pogodba o najemu iztekla konec leta. »Odločili se bomo v petek, a vsekakor bomo poslušali, kaj bosta o nakupu povedali banka in revizijska hiša. Razumem, da želi RTH prodati M&P kot celoto, saj bi se s tem rešil vseh problemov. Te šele dobro odkrivamo.« Debelićevi o nakupu naselja ne bi razmišljali: »Če se odločimo, bomo za M&P ponudili, kolikor bi dali za Rab.«

M&P, katerega knjigovodsko vrednost ocenjujejo na samo 900.000 evrov, ima štiri družbenike, ki so se vsi strinjali s prodajo: poleg RTH, ki mu pripada dobrih 92 odstotkov, še družbo Agilitas s 5,36-odstotnim deležem ter trboveljski družbi Eimd in Spekter projekt, ki imata skupaj slaba dva odstotka. Za Agilitasom se skriva ustanovitelj Zaresa, zdaj prvi mož Debitela Borut Razdevšek.

Neuradno je med družbeniki pristal prav zaradi naselja na Rabu s 23 apartmaji in vilo na eni najbolj atraktivnih otoških lokacij. RTH je leta 2011 na mednarodnem razpisu samo rabsko premoženje ponujal za izhodiščno ceno 1,3 milijona evrov. Žal neuspešno. Razdevška, ki si je domnevno naselje ogledal že pred leti, ni bilo med kupci. Direktor M&P Darko Planinc je po spodletelem poskusu izjavil, da prodaja po polovični ceni ne pride v poštev.

M&P ni v najboljši kondiciji

Odločitev lastnikov M&P, da zaradi finančnih težav RTH − ta je od marca v postopku prisilne poravnave, od lani pa v postopku zapiranja − zdaj celotno hčerinsko družbo ponudijo za 300.000 evrov ceneje, kakor so pred leti ponujali Rab, že odmeva v javnosti. »Ali bo M&P zasavski Mercator?« je slišati.

A poslovni rezultati M&P kažejo, da tudi ta že lep čas, enako kot mati RTH, ni v najboljši finančni kondiciji. Brez nepremičnin na Rabu je njegovo premoženje zanemarljivo. M&P ima v lasti le še samski dom v Trbovljah s 46 garsonjerami, ki je zdaj polno zaseden. Tudi Jelen priznava, da ima hčerinska družba prilive le še iz dveh virov: iz najemnin omenjenega doma in objekta na Rabu. Lani je imel M&P s štirimi zaposlenimi po podatkih baze Gvin 129.000 evrov prihodkov in 54.000 evrov izgube, nazadnje pa je pozitivno posloval leta 2009.