Bo vlada uveljavila silo?

Kljub vse hujši časovni stiski vlada in sindikati javnega sektorja tudi danes niso dosegli kompromisa o plačni politiki za leto 2016.

Objavljeno
02. november 2015 19.36
Podpis pogodbe med vlado in sindikati.na sliki , minister Boris Koprivnikar Branimir Štrukelj . Foto Ljubo Vukelič
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

V četrtek bodo sledila verjetno zadnja pogajanja, sindikati pa se že bojijo, da bo vlada uveljavila »silo na področju javnega sektorja.«

Minister za javno upravo Bpris Koprivnikar je po pogajanjih povedal, da sta se obe strani dogovorili, da se še enkrat sestaneta, morda tudi v prisotnosti finančnega ministra Dušana Mramorja, predvsem pa predsednika vlade Mira Cerarja. Če bosta obe strani zbližali stališča bi dogovor lahko dosegli v nekaj dneh. »Čas za dosego dogovora je ta teden. V tem tednu moramo ugotoviti ali smo sposobni reči, da je to v finančnih gabariti sprejemljivo, potem imamo pa dan, dva časa, da dogovor tudi izpišemo in ga v naslednjem tednu vložimo v proceduro,« ocenjuje minister.

Manevrskega prostra je zelo malo, dodaja, ker je finančna situacija izredno zaostrena, tudi v luči begunske krize. »Že ta ponudba, ki je danes na mizi krepko presega gospodarsko rast in s tem že v veliki meri kompenziramo tiste varčevalne ukrepe, ki so bili prisotni v preteklosti. Poiskati bo treba razumen kompromis.« Zadnja ponudba vlade po njegovih besedah za posameznega zaposlenega pomeni do 4,8 povprečno povečanje plače, a »sindikalna stran kljub temu vztraja na svojih predlogih, ki so precej višji in presegajo dejansko finančne zmožnosti«.

Predsednik Konfederacije javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj pravi, da pogajalci pri nobenih od ključnih točk pogajanj niso blizu, pri čemer vlada očitno daje signal, da bi popuščala zgolj pri regresu, vse ostalo pa več ali manj zabetonirala. »To je premalo, da bi prišlo do uspešnega dogovora. Če sem bil prejšnji teden rahlo optimističen, sem danes izrazito pesimističen. Nenehno dobivamo neformalne signale, da ima vlada pripravljen plan B če ne bo dogovora. To so verjetno izrazito enostranski ukrepi, ki bi povozili vse dogovore in uveljavili silo na področju javnega sektorja,« opozarja Štrukelj.

Po njegovem bi vlada zaradi situacije v državi ravnalo dobro in pametno, če bi poiskala kompromis z javnimi uslužbenci, ki bodo v veliki meri nosili težo tega trenutka, pri čemer sindikati jasno kažejo voljo, da bi takšen kompromis tudi dosegli. Pred četrtkom Štrukej ni ravno optimističen: »Bojimo se, da je časa že zmanjkalo in da bomo soočeni z ultimativnim predlogom vlade, kar bo zelo zmanjšalo možnosti za dogovor.«