Bogata bera 51. kmetijsko - živilskega sejma v Gornji Radgoni

Kakovost poslanih izdelkov vzbuja pogum, saj je kar tretjina ocenjenih izdelkov dobila zlate medalje.

Objavljeno
03. julij 2013 14.41
dja_PREKMURSKA SUNKA
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Gornja Radgona - Letos se splošna kriza in kriza živilske industrije kažeta tudi na udeležbi na ocenjevanjih v okviru priprav na letošnji 51. kmetijsko - živilski sejem AGRA v Gornji Radgoni.

Tako je na ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov sodelovalo 29 oziroma za četrtino manj podjetij kot lani, ta pa so v oceno strokovni komisiji poslala tudi sorazmerno manj vzorcev.

Toda kljub krizi udeležbe in krizi števila vzorcev po besedah predsednika komisije za ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov Božidarja Žlendra med slovenskimi mesarji še ni krize kakovosti.

Kakovost poslanih izdelkov pravzaprav vzbuja pogum, saj je kar tretjina ocenjenih izdelkov dobila zlate medalje.

Nekaj manj vzorcev je bilo tudi na ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov, ki ga je vodil dr. Bogdan Perko.

Komisija je ocenila 137 izdelkov iz 26 podjetij iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Nemčije.

Toda manjše število vzorcev ni neposredna posledica krize, ampak posledica pomanjkanja denarja za promocijo mlekarjev in njihovih izdelkov, ocenjuje Perko.

Izdelki, ki so jih ocenili, pa so še vedno vrhunske kakovosti, ki »niti najmanj ne priznava splošnih kriznih razmer v gospodarstvu.«

Med proizvajalci sadnih sokov, pijač in vod pa je po oceni predsednika komisije dr. Janeza Hribarja s tremi šampionskimi nazivi posebno izstopal ajdovski Fructal.