Boris Popovič ni več na bolniškem dopustu

Zakaj koprski župan ni dovolj jasen, kako je s statusom njegovega bolniškega staleža? Popovič: "Mediji niso prava javnost. Ljudje, Koprčani, dobro in natančno vedo, kako je z mano in kaj počnem."

Objavljeno
31. julij 2013 17.46
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper - Pred nekaj dnevi smo povsem po naključju odkrili, da je koprski župan Boris Popovič 19. julija prekinil bolniški dopust. Včeraj smo ga iskali na MO Koper, vendar ga ni bilo. "Ni na dopustu, ampak ga trenutno tudi ni na sedežu občine," smo zvedeli v službi za odnose z javnostmi.

Na isto službo smo naslovili več vprašanj v zvezi s trajanjem bolniškega dopusta koprskega župana. Odgovorili so nam zelo na kratko: "Od 2. aprila do 19. julija. Na vsa ostala vprašanja lahko odgovori le župan osebno." Prošnjo za odgovore smo poslali po sms tudi županu osebno, vendar nam nanjo ni odgovoril. Na spletni strani MO Koper takih novic, kdaj gre ali pride župan z bolniške, ne objavljajo in se jim zdijo neprimerne. Toda javnost je nadvse zanimalo, kaj se pravzaprav dogaja z dolgo odsotnostjo župana. Medtem je bil tudi kake dva meseca v bolnišnici. Bilo je veliko medijskih razprav o tem, kako hudo je bolan in kaj je povzročilo to njegovo bolezen (zelo visok krvni tlak). Ali lahko opravlja svoje delo, kako ga lahko opravlja...? Nekateri so pomislili celo, da se bo zaradi bolezni umaknil z županske funkcije. Toda, kaj kmalu so se pojavile tudi neuradne razlage, da bolniški dopust (neglede na to, koliko časa traja) ne more biti razlog za zamenjavo katerega koli župana.

V javnosti je bilo pogosto slišati očitek, da o županovem bolniškem staležu ni bila primerno obveščena, da ji niso bile posredovane tiste informacije, ki jo smejo in morajo zanimati: kako bolan je župan, ali je mogoče predvideti dolžino zdravljenja, ali bo v nadaljevanju mandata spremenil način (ritem) svojega dela...? V občinski službi so menili, da so vsa ta vprašanja osebna županova stvar, župan pa nam je pred dnevi na podobno vprašanje odgovoril s protivprašanjem: "Mar je to pomembno? Saj vse v občini deluje tako kot mora!"

Zvedeli smo, da se je župan odločil za prekinitev bolniške sam in v nasprotju s priporočili zdravnikov. Borisa Popoviča nismo mogli prepričati, da je v tem primeru natančnost obveščenosti javnosti nujna, če želi ohraniti določeno stopnjo zaupanja, saj so se v javnosti prav zaradi pomanjkanja uradnih informacij pojavile številne takšne in drugačne insinuacije, namigovanja, delne resnice... Zaradi močne medijske izpostavljenosti koprskega župana in zaradi očitkov predvsem iz vrst opozicije, da se župan s takšno obliko bolniškega zdravljenja skuša izogniti celi vrsti sodnih postopkov, so župana v času trajanja bolniške vsaj enkrat na domu v Kampelu pri Kopru obiskali inšpektorji Zavoda za zdravstveno zavarovanje. In ga našli doma. Drugi pa so nam sporočili, da so župana enkrat (še pred 19. julijem) videli na eni od plaž v hrvaški Istri. Informacije nismo mogli preveriti. Boris Popovič pravi, da mediji po svojih merilih in političnih usmeritvah (interesih) spreminjamo dejansko stanje in da nam zato nima smisla odgovarjati: "Ljudje, Koprčani, prava koprska javnost, natančno ve, kdaj in kako delam," nam je pred dnevi po daljši odsotnosti iz javnosti odgovoril Popovič.

Koprski mestni svetniki so županove odsotnosti vajeni. Že v prejšnjem mandatu so namreč v občini spremenili statut, po katerem ni več nujno, da mestni svet vodi ravno župan. Tako že vsaj štiri leta mestni svet vodijo podžupani, največkrat Alberto Scheriani. V novem mandatu je, denimo, svet vodil samo prvič, na konstitutivni seji.