Boštjan Videmšek, ime tedna na Valu 202

Delov novinar je eden izmed nominirancev za European Press Prize 2016. Njegova nova knjiga Na begu govori o beguncih.

Objavljeno
18. april 2016 15.10
Š. P.
Š. P.

Ljubljana − Lansko jesen je tudi Slovenijo dosegel odmev že pet let trajajoče vojne v Siriji, med katero je moralo domove zapustiti več milijonov ljudi, od katerih jih je več sto tisoč odšlo na tvegano pot proti severnim državam EU. Njihove zgodbe je na terenih v Italiji, Grčiji, Makedoniji, Srbiji, na Madžarskem in v Turčiji popisoval naš kolega, Delov novinar Boštjan Videmšek, ki s svojimi zgodbami javnost že leta opozarja na begunsko krizo.

Z reportažo Sirska oda radosti, ki je nastala na makedonsko-grški meji, je Boštjan nominiran za evropsko novinarsko nagrado odličnosti (European Press Prize).

Pred kratkim je izšla tudi njegova knjiga Na begu, ki prav tako govori o beguncih in je po njegovem mnenju popolno ogledalo človeštva. »Vedno se bom postavil na stran žrtve in šibkejšega,« je povedal za Val 202 in pristavil, da ne verjame v objektivnost, prepričan je, da se mora tudi novinar opredeliti. Z oddajo članka se njegovo delo ne konča, temveč je s širjenjem zgodb zelo aktiven tudi na družabnih omrežjih, prek katerih v današnjih časih do ljudi pride največ medijskih vsebin.

Kandidata za ime tedna sta bila tudi: Marjan Fabjan, oče »slovenske judo pravljice«, in Uroš Brežan, župan Tolmina, ki je prejšnji konec tedna uradno postal alpsko mesto leta 2016.

Poslušalci so sicer že drugi teden zapored za ime tedna izbrali novinarja Dela. Boštjan Videmšek je »zamenjal« novinarko Anuško Delić, ki je kot edina Slovenka sodelovala pri projektu razkrivanja Panamskih dokumentov družbe Mossack Fonseca.