Botanični vrt v »cvetoči« družbi 11 vrtov s celega sveta do uglednega priznanja

V Botaničnem vrtu je več kot 4500 vrst, podvrst in oblik, od katerih je več kot tretjina domačih, ostalo pa so rastline iz različnih predelov Evrope in ostalih kontinentov.
Fotografija: Cetifikat je pridobilo le 11 vrtov z vsega sveta, med njimi so štirje evropski. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Cetifikat je pridobilo le 11 vrtov z vsega sveta, med njimi so štirje evropski. FOTO: Uroš Hočevar

Botanični vrt Univerze v Ljubljani, ki deluje že od leta 1810 in je naša najstarejša kulturna, znanstvena in izobraževalna ustanova z nepretrganim delovanje, je prejemnik mednarodnega certifikata s področja varstvene biologije oziroma varovanja rastlinskih vrst. Svetovna organizacija botaničnih vrtov BGCI (Botanic Gardens Conservation International) ga je spomladi povabila na preizkus in Botanični vrt ga je uspešno prestal. 

Med 3500 vrtovi z vsega sveta si je certifikat pridobilo le 11 vrtov, med njim so le štirje iz Evrope. »Za majhno Slovenijo je že izbor v prvi krog pomenil veliko, pridobljena akreditacija pa potrjuje, da Botanični vrt Univerze v Ljubljani s svojim znanjem in aktivnostmi uspešno opravlja zelo pomembno poslanstvo varovanja rastlinskih vrst na lokalnem in svetovnem nivoju,« je po prejemu certifikata dejala Blanka Ravnjak iz Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani. 



»Vsaka država mora skrbeti za varovanje rastlinskih vrst tako v naravi kot tudi v posebnih rastiščih - botaničnih vrtovih in mi to delo očitno zelo dobro opravljamo. Ne smemo pa kljub temu zaspati na lovorikah. Delo v Botaničnem vrtu bo teklo naprej, smo pa s tem certifikatom dobili še dodaten zagon, da smo na dobri poti pri varovanju okolja,« je še dodala.

Botanični vrt v Ljubljani je najstarejši v Vzhodni Evropi. FOTO: Uroš Hočevar
Botanični vrt v Ljubljani je najstarejši v Vzhodni Evropi. FOTO: Uroš Hočevar


V Botaničnem vrtu je več kot 4500 vrst, podvrst in oblik, od katerih je več kot tretjina domačih, ostalo pa so rastline iz različnih predelov Evrope in ostalih kontinentov. Vrt sodeluje z več kot 270 botaničnimi vrtovi iz vsega sveta. Ukvarja se z znanstveno-raziskovalno in pedagoško dejavnostjo, pomembno nalogo ima tudi pri vzgoji in varovanju endemičnih in ogroženih (prizadetih, ranljivih in redkih) vrst našega ozemlja.

V velikem tropskem rastlinjaku si lahko obiskovalci napasejo oči na rastlinskem svetu tropske džungle. V rastlinjaku, ki je bil zgrajen ob 200-letnici Botaničnega vrta, je na ogled več kot 380 rastlinskih vrst iz različnih tropskih predelov sveta. 

Komentarji: