Božičnica (še) ni preteklost

Nekatera podjetja se zaposlenim zahvalijo s kar dostojno vsoto, druga jim ne namenijo nič.

Objavljeno
21. december 2013 19.27
cmaj*denar
Gorazd Utenkar, NeDelo
Gorazd Utenkar, NeDelo

Kot veleva tradicija, sta tudi tokrat ob koncu leta mošnjo za božičnice ali 13. plače najbolj razvezala velika farmacevta Krka in Lek. V nasprotju z njima pa največje, zdaj podržavljene banke, čeprav so še pred leti izplačevale milijonske nagrade - no, vsaj najbolj zavožena med njimi -, zaposlenim niso namenile niti drobtinic.

Pri tem je treba nekaj dodati. Vse vsote so bruto zneski, zato so izplačila na račune zaposlenih dejansko precej manjša, saj si levji delež dodatkov k plačam odreže država.

Radodarni izvozniki

Že nekaj časa poslušamo, da je izvoz edino gonilo slovenskega gospodarstva. Zato smo o tem, kako za njihov prispevek nagrajujejo svoje zaposlene, povprašali največje slovenske izvoznike. V velenjskem Gorenju, lani največjem slovenskem izvozniku, so za posebni prejemek ob koncu leta, kakor ga imenujejo, zaposlenim namenili po 320 evrov. Precej več, po 1257,64 evra, so v petek dobili redno zaposleni in delavci, zaposleni prek zaposlitvenih agencij, v drugem največjem izvozniku, novomeški Krki. Višina bruto izplačila je za vse enaka.

Tretji in četrti izvoznik, Revoz in Slovenska industrija jekla (Sij), nam podatkov o tem, kako ob koncu leta nagradijo zaposlene, nista posredovala. V Novem mestu imajo kolektivni dopust, odgovornih v Siju pa nam ni uspelo priklicati. Zato pa so nam iz petega največjega izvoznika, Impola iz Slovenske Bistrice, poslali cel sistem nagrajevanja. Pod Pohorjem dobijo 13. plačo vsi, ki so prejeli plačo novembra v eni izmed družb skupine Impol. Izračunajo jo za vsakega posebej; ugotovijo višino njegove plače oziroma porodniškega nadomestila in nadomestil za bolniško, ki je bila posledica poškodb pri delu (brez stimulacij in nadomestil), dosežene v prvih enajstih mesecih leta 2013, in nato tako dobljeni skupni znesek delijo z enajst. Izplačilo je sicer odvisno od tega, ali decembra dosežejo načrt odpreme v višini šest tisoč ton in načrt proizvodnje v višini 8100 ton. Ker so plan dosegli, so 13. plačo dobili v petek.

Božičnica ni vse

Tudi drugi veliki farmacevt, ljubljanski Lek - v lasti švicarskega farmacevtskega velikana Novartisa oziroma njegove podružnice za izdelavo generičnih zdravil Sandoza -, je izplačal kar dostojno božičnico. Vsi redno zaposleni in zaposleni prek agencije so že ob novembrski plači dobili 1150 evrov. Ta del je bil enak za vse, variabilni pa je bil odvisen od plače posameznika. Dodali so, da imajo z Lekovo kolektivno pogodbo urejeno izplačilo za uspešnost, ki ga obračunajo glede na dejanski prispevek zaposlenega in uspešnost družbe po letni oceni konec prvega četrtletja.

Dobro gre tudi trgovcem z gorivom. Domači Petrol je zaposlenim 13. decembra izplačal po 746 evrov, v slovenski podružnici OMV pa imajo precej kompleksen sistem nagrajevanja zaposlenih. Enkrat na leto nagrajujejo zaposlene na podlagi uspešnosti posameznika in uspešnosti celotnega podjetja OMV Slovenija znotraj skupine. OMV Slovenija je nagrade po omenjenem sistemu izplačeval tudi letos. Koliko so dobili zaposleni, pa nočejo povedati.

V podružnici madžarskega naftarja MOL nimajo 13. plače ali božičnice. Namesto tega imajo nagrado za uspešnost, ki jo lahko izplačajo med letom, odvisna pa je od doseganja postavljenih letnih ciljev zaposlenih in uspešnosti poslovanja podjetja. Tudi v Murski Soboti, kjer je sedež MOL Slovenija, so bili skrivnostni glede višine nagrade.

V Zavarovalnici Triglav bodo zaradi dobrih poslovnih izidov v drugi polovici decembra izplačali božičnico. Delavci z višjo plačo bodo dobili 800 evrov, z nižjo 1000. V skladu s kolektivno pogodbo decembra zaposlenim četrt plače za uspešnost nakaže Pozavarovalnica Sava, drugo pa po zaključku poslovnega leta, ko so poslovni rezultati potrjeni in revidirani, torej spomladi 2014. Ali bodo zaposlenim ob koncu leta kaj dodali ali ne, pa se še odločajo v Zavarovalnici Maribor.

Redno dobijo ob koncu leta nekaj dodatnega denarja v mariborskem Henklu. Letos so zaposlenim že novembra nakazali po 650 evrov. Novembra so po 450 evrov dobili zaposleni v Domelu iz Železnikov, največjem slovenskem podjetju v lasti zaposlenih, nekdanjih zaposlenih in upokojencev. Zato ti po redni letni skupščini dobijo še dividende. Ker uspešno poslujejo, so jih delavcem in hkrati lastnikom izplačali tudi letos.

Zdi se, da so na varni strani radarja tudi elektrodistribucijska podjetja. Vendar so nam iz največjih, Elektra Ljubljane in Maribora, pojasnili, da zaposleni bogvekaj ne morejo pričakovati. V Ljubljani sploh ne bodo dobili nič, v Mariboru pa se o dodatku za konec leta še pogajajo s sindikatom.

Medijski mišmaš

Medijska podjetja imajo različne zgodbe. Od treh največjih časopisnih hiš so na Delu zaposlenim odmerili 300 evrov v denarju in 150 evrov dobropisa na Petrolovih karticah, na Večeru zaradi poslovnih težav ne bodo dobili nič, z Dnevnika pa nam niso odgovorili.

Prav tako ne bodo nič dobili na Radioteleviziji Slovenija. Kot javni zavod božičnice ali 13. plače niti ne morejo izplačati, lahko pa delavci dobijo del plače za poslovno uspešnost. A za to bodo morali počakati na oceno poslovnega izida za leto 2013. Vsako leto pa božičnico izplača podjetje Pro Plus, kjer pripravljajo televizijske programe, od katerih sta najbolj znana POP TV in Kanal A. O višini izplačil nočejo govoriti.

Mercator deli pike

Največji trgovec Mercator lani zaradi izgube ni dal zaposlenim nobene nagrade. Letos so se odločili drugače. Na predlog sindikatov in sveta delavcev bodo dan pred božičem dobili vsi zaposleni 50 evrov na kartico Pika. Brez težav ni niti trgovec Tuš. »Našim več kot 4000 zaposlenim se bomo za predano delo v preteklem letu zahvalili v skladu s svojimi zmožnostmi in razmerami na trgu. Kot že vrsto let bomo tudi letos sredstva, namenjena poslovnim novoletnim darilom, namenili decembrskemu obdarovanju 18.000 otrok, med katerimi so tudi otroci naših zaposlenih,« so nam na vprašanje o nagrajevanju zaposlenih odgovorili iz Celja.

V največjem telekomunikacijskem podjetju v državi Telekomu nam niso povedali, kako nagrajujejo zaposlene. Iz konkurenčnega T-2 so sporočili, da njihovi zaposleni nagrade ne bodo dobili, Simobil pa ob koncu leta nagrad ne daje. Glede na realizacijo ciljev podjetja, vključenosti delavcev in njihovo osebno uspešnost jim bodo aprila 2014 nakazali letno nagrado, povprečno eno plačo. Tisti, ki so v nenehnem stiku z uporabniki, dobijo poleg tega med letom še četrtletne nagrade.

Banke nič, dolžnica več sto evrov

Verjetno največji gospodarski bolniki v Sloveniji so banke. Zato ni presenetljivo, da tri največje - Nova Ljubljanska banka, Nova Kreditna banka Maribor in Abanka - pred kratkim podržavljene finančne ustanove, v katere je Slovenija že zmetala milijarde evrov in jih bo še nekaj - zaposlenim ne bodo dodelile nagrade. V nasprotju z njimi pa bodo delavci ene največjih bančnih dolžnic, skupine Pivovarne Laško, dobili po 800 evrov božičnice.