Bratuškova pred dnevom reformacije: Ko je treba premikati gore, ponudimo Triglav

Bratuškova: »Novodobni lutri trkajo na vrata oblastnikov vsak dan: držite se pravil, delujte v skladu s tem, kar pridigate!«

Objavljeno
30. oktober 2013 21.53
Reformacija in Primož Trubar sta Slovencem prinesla prvo knjigo in s tem knjižni jezik, poleg tega pa tudi prvo omembo pojma Slovenec
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
Kranj - Premierka Alenka Bratušek je na slovesnosti ob dnevu reformacije dejala, da ima Slovenija rešitve in prihodnost, »če bomo znali na davčne dileme, bančne teste in volilno zakonodajo odgovarjati hkrati s poletom pesnika in z disciplino protestanta«. »Včasih je težko videti čez goro problemov. Ko je treba premikati gore, ponudimo Triglav,« je dodala.

Bratuškova je povezala čas protestantizma s sedanjim položajem v Sloveniji z besedami: »Novodobni lutri trkajo na vrata novodobnih oblastnikov vsak dan, seznam je upravičeno vse daljši. A skozi vse točke protestnikov se vleče ena sama rdeča nit: držite se pravil, delujte v skladu s tem, kar pridigate!«

Ob tem je dodala, da le dokler zna država svoje zakone pisati in sprejemati pravično, z mislijo na vse in na vsakega posameznika, ima pravico na njih tudi vztrajati. »Ko pa ljudje začutijo, da se sami ne držimo lastnih pridig - takrat se na vratih upravičeno pojavi vstajniški list s seznamom zahtev,« je dejala predsednica vlade.

»Vedno, kadar znate dovolj dobro prisluhniti lastnemu ljudstvu, boste videli, da je protest nujna sestavina; da je pravica temeljna vrednota - in da je svoboda nad vsem,« je menila Bratuškova.

Meni, da ima Slovenija rešitve in prihodnost, če bomo znali izzive in težave odgovarjati hkrati s poletom pesnika in z disciplino protestanta. »Če pa bomo le neizprosno branili vsak svojo zemljo, odrivali begunce nazaj v morje, služili potico na račun kruha drugih ljudi in se bali govoriti resnico - tedaj nam nobena reforma ne bo pomagala,« je dodala.

Boj za prihodnost Slovenije je po njenem mnenju boj za svobodo misli; znanje, da znamo te misli izraziti s pravim jezikom; moč, da povedano uresničimo; pogum, da pri tem ne odnehamo; in ne nazadnje modrost, da ničesar od tega ne počnemo na račun drugega.

Ob tem je opozorila, da to nikoli ne sme biti etnični boj, še kako pa je boj za novo etiko - »za ponoven, svež pogled na večne vrednote: enakost, bratstvo in svobodo«.

Kot pravi, smo izbrali upanje. »Težko ga nosimo. Včasih je težko videti čez goro problemov. Ko je treba premikati gore, ponudimo Triglav,« je izpostavila in dodala: »Ne zato, da nam ga odpeljejo; ne zato, da nam ga pozidajo; ne zato, da ga privatizirajo - ampak zato, da rešuje človeška življenja, da odpira možnost prihodnosti, možnost kruha in svobode, možnost ptice.«

Slovesnosti, ki ga je zasnovalo Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar, so se med drugim udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor in nekdanja predsednika države Milan Kučan ter Danilo Türk, škof Evangeličanske cerkve na Slovenskem Geza Erniša, predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič ter nekateri poslanci.

V kulturnem programu slovesnosti v Kranju bodo nastopili Aleš Valič, Miha Rodman, Saša Pavček, Draga Potočnjak, Darja Reichman in Matjaž Gruden. Interpretirali bodo besedila Primoža Trubarja, Toneta Pavčka, Cirila Zlobca, Dušana Voglarja, Ervina Fritza, Borisa A. Novaka in Srečka Kosovela. V glasbenem delu prireditve, ki jo režira Vinko Möderndorfer, bo nastopil Mešani pevski zbor France Prešeren iz Kranja.