Brezposelnost v evrskem območju še dolgo gor

Sloveniji pa OECD napoveduje nadaljnje znižanje brezposelnosti.

Objavljeno
16. julij 2013 19.23
lvu*iskanje zaposlitve
L. Đ., gospodarstvo
L. Đ., gospodarstvo
Ljubljana - Brezposelnost se bo v evrskem območju do konca prihodnjega leta zvišala za 0,1 odstotka, in sicer na rekordnih 12,3 odstotka, so v danes objavljeni analizi napovedali analitiki OECD.

Vendar pa za Slovenijo napovedujejo zmanjšanje brezposelnosti za eno odstotno točko. Mimogrede, podatki Statistične urada Republike Slovenije kažejo, da se je v mesecu maju brezposelnost pri nas spet znižala, in sicer na 13 odstotkov.

Tudi v najmočnejšem evropskem gospodarstvu se bo brezposelnost še naprej zniževala. Natančneje, analitiki OECD Nemčiji napovedujejo, da bo imela konec prihodnjega leta brezposelnost nižjo od petih odstotkov, medtem ko je zdaj 5,3-odstotna.

V Grčiji in Španiji bo predvidoma dosegla skoraj 28 odstotkov. V Franciji bo približno 11-odstotna, v Italiji pa 12,5-odstotna.

Sicer pa v OECD tudi napovedujejo, da bo v prihodnje največ brezposelnih mladih. Grčiji jih že zdaj malo več kot 60 odstotkov zaman išče zaposlitev, v Španiji je brezposelnost med mladimi 55-odstotna, v Italiji in na Portugalskem pa 40-odstotna.

Mimogrede, v ZDA se bo do konca prihodnjega leta brezposelnost znižala s sedanjih 7,6 odstotka pod 7 odstotkov. Sicer pa je najnovejša analiza OECD o brezposelnosti v njenih članicah med drugim še pokazala, da je v njenih 34 razvitih članicah brezposelnih malo več kot 48 milijonov ljudi; se pravi kar 16 milijonov več kot v začetku globalne finančne in gospodarske krize.