Brici v pol leta do nove zdravstvene postaje

Zgradili jo bodo na lokaciji, ki je bila nekoč predvidena za policijsko postajo, stala pa bo slabih 641.000 evrov.

Objavljeno
14. marec 2014 17.21
Onkološki inštitut 04.marca 2014
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Dobrovo – Brici bodo čez pol leta dobili novo, sodobno zdravstveno postajo, kjer bodo na 461 kvadratnih metrov uredili dve zobozdravstveni in dve splošni ambulanti ter prostore za patronažno službo in fizioterapijo. Naložbo bodo sofinancirale tukajšnja občina ter enoti osnovnega in zobozdravstvenega varstva novogoriškega zdravstvenega doma.

»To je za Brda brez dvoma velika pridobitev. V občini namreč beležimo občutno naraščanje natalitete, saj imamo že več kot šest tisoč prebivalcev, poleg tega pa sodobno zdravstveno postajo potrebujemo tudi zaradi čedalje večjega števila turistov, ki nas obiščejo,« pravi župan občine Brda Franc Mužič.

Po besedah direktorja zdravstvenega doma Nova Gorica Marjana Pintarja so na javnem razpisu za izvajalce del izbrali Plan invest, Kolektor Koling, Cestno podjetje Gorica in družbo ECES. «Pričakoval sem, da se bo na razpis prijavilo veliko število obrtnikov s tega območja, saj smo projekt razbili kar na 18 sklopov, kjer bi obrtniki lahko sodelovali. O tem smo obvestili celo obrtno zbornico in pozvali vse obrtnike, ki so kdajkoli sodelovali z našo ustanovo, a sem bil izredno razočaran. Na razpis se je namreč prijavilo zelo malo obrtnikov, kar me čudi, saj smo likvidna ustanova, ki račune plačuje do datumov zapadlosti,« poudarja Pintar, ki računa, da bodo naložbo dokončali že čez pol leta.

Nova zdravstvena postaja v vrednosti 640.672 evrov brez DDV bo na Dobrovem zrasla na lokaciji, ki je bila nekoč predvidena za gradnjo policijske postaje. Staro zdravstveno postajo, ki je sicer v lasti briške občine, bodo poskušali prodati. Ugotovili so namreč, da se bolj izplača zgraditi nov objekt kot popravljati starega, ki ima za nameček še precej težav z dostopnostjo. Če stavbe, kjer domuje zdajšnja zdravstvena postaja, ne bodo uspeli prodati, bo prostore najverjetneje prevzel novogoriški zdravstveni dom in tam poskušal urediti stanovanja za zaposlene.